Cynaryna (Cynara scolymus) to substancja, która znajduje się w wyciągu z karczocha. Zanim trafiła do Europy, była ona uprawiana w Etiopii. Później również starożytni Grecy i Rzymianie uprawiali karczocha jako roślinę o właściwościach leczniczych.
Wyciąg z karczocha zawiera oprócz cynaryny, również flawonoidy, witaminy: A, C i niacynę oraz mikroelementy takie jak: wapń, potas, magnez, fosfor i żelazo.
Ekstrakt cynaryny, flawonoidy i witaminy
Flawonoidy to antyoksydanty, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Zapobiegają starzeniu się naszego organizmu. Witamina A odpowiada za stan skóry, paznokci i włosów. Natomiast witamina C zwiększa odporność naszego organizmu na bakterie i wirusy. Niacyna, zwana inaczej witaminą B3 bierze udział w syntezie i rozkładzie węglowodanów i kwasów tłuszczowych.
Uczestniczy również w tworzeniu erytrocytów. Wyciąg z karczocha zawiera również takie mikroelementy jak wapń, potas czy magnez. Wapń jest budulcem naszych kości. Potas reguluje poziom cholesterolu we krwi. Magnez z kolei uczestniczy w przekazywaniu informacji pomiędzy komórkami nerwowymi. Wspomaga więc pracę układu nerwowego.
Cynaryna w odchudzaniu
Cynaryna pomaga w procesach trawiennych, ochrania wątrobę przed negatywnym wpływem przeróżnych toksyn, soli metali ciężkich i innych niekorzystnych substancji. Cynaryna polecana jest osobom, które cierpią z powodu schorzeń układu pokarmowego, spowolnionego metabolizmu i częstych zaparć.
W kwestii odchudzania działanie cynaryny polega na usprawnieniu pracy układu pokarmowego oraz kontroli hormonów odpowiedzialnych za regulację poziomu cukru we krwi. Badania wykazały również, iż substancja ta ma działanie żółciopędne. Reguluje również poziom cholesterolu we krwi i nie pozwala na jego odkładanie się w naszym organizmie. Udowodniono, że cynaryna potrafi obniżyć poziom cholesterolu nawet o 60 %. Substancja ta obniża również poziom lipidów we krwi (nawet o 25 %).
Przeciwwskazania do przyjmowania cynaryny
Karczochów powinny unikać osoby uczulone na jego białka oraz te, które cierpią na moczanową kamicę. W początkowym stadium kuracji wyciągiem z karczocha chory może odczuwać ból brzucha i skurcze wątroby, jednak w momencie wydalenia trujących toksyn z organizmu wszystkie te objawy bardzo szybko ustępują.
Cynaryna występuje jedynie w wyciągu z karczocha. Jest to bardzo zdrowa roślina, jednak należy pamiętać, że do jedzenia nadają się tylko młode zielone karczochy. Oprócz bardzo korzystnego wpływu cynaryny na metabolizm, spalanie tkanki tłuszczowej, termogenezę oraz ogólną sprawność układu pokarmowego, wyciąg z karczocha posiada również szereg innych właściwości, które wykazują pozytywne oddziaływanie na ludzki organizm.
Inne właściwości zdrowotne cynaryny
Cynaryna jest również antyoksydantem, przeciwdziała starzeniu się naszego organizmu. Stanowi barierę dla wolnych rodników, które mają negatywny wpływ na organizm. Wspomaga prace wszystkich układów (np. krwionośnego, odpornościowego czy nerwowego) naszego organizmu. Wpływa również na zahamowanie produkcji komórek nowotworowych.