Czy banany tuczą?

, 28 kwietnia 2015 Tagi , , , , ,

Na temat bananów od lat krąży wiele sprzecznych ze sobą kontrowersji. Kwestią, która wzbudza największe zainteresowanie szczególnie wśród osób dbających o linię jest ich kaloryczność. Okazuje się, że banan to owoc, który nie tylko nie jest tuczący ale wnosi do organizmu wiele cennych składników odżywczych, dlatego naprawdę nie warto eliminować go ze swojej diety. Jeden, średniej wielkości banan ma około 95 kcal, dużo? Z pozoru może wydawać się, że faktycznie nie jest to mała ilość – dobrym wyznacznikiem będzie fakt, że tyle samo kalorii zawierają dwa ciastka. Wszystkie zawarte w tym owocu kalorie pochodzą z węglowodanów, których banany faktycznie posiadają w sporych ilościach.

Czy banany tuczą

W związku ze swoją dosyć wysoką zawartością cukru banany z powodzeniem mogą przyjmować funkcję tak zwanego naturalnego słodzika. W połączeniu z jogurtem i płatkami wypadają naprawdę wyśmienicie i sprawiają, że przekąska nabiera wyjątkowego smaku. Wysoki indeks glikemiczny sprawia, że owoce te są lekkostrawne i lepiej przyswajalne przez organizm. Z tego też powodu są to produkty polecane szczególnie osobom z problemami żołądkowymi, jak również sportowcom.

Okazuje się, że zjedzony po treningu banan doskonale regeneruje nasze siły, uzupełnia energię oraz mikroelementy.Wysoka ilość bananowych węglowodanów nie jest zalecana osobom pozostającym na dietach żywieniowych, a to z jednego, bardzo ważnego powodu – po zjedzeniu banana poziom cukru we krwi gwałtownie się podnosi, co powoduje nagłe pojawienie się uczucia głodu.

Niemniej jednak kiedy podczas diety mamy ochotę na coś słodkiego banan będzie doskonałą alternatywą dla słodyczy, ponieważ oprócz cukrów zawiera również spore ilości cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Specjaliści ostrzegają, że jedzenia bananów powinny unikać osoby zmagające się z chorobą dny moczanowej.

Jakie wartości odżywcze ma banan?

Jeden owoc zawiera potas, tryptofan oraz witaminę B6. Tryptofan odpowiada za produkcję serotoniny, nazywanej inaczej hormonem szczęścia, co sprawia, że czujemy się weselsi. Zasługą witaminy B6 oraz potasu jest lepsza komunikacja pomiędzy naszym układem nerwowym, a mięśniami. Dodatkowo witamina B6 bierze również czynny udział w tworzeniu czerwonych ciałek krwi. Ponadto banany, zwłaszcza te bardzo dojrzałe, zawierają znaczne ilości przeciwutleniaczy. Tak kompleksowe działanie składników zawartych w bananach doskonale nadają się dla każdej osoby, zarówno tej dbającej o zdrowe odżywianie, jak również tej pozostającej na diecie odchudzającej.

Właściwości prozdrowotne bananów:

  • duża zawartość potasu sprawia, że regularnie jedzone banany wzmacniają serce i korzystnie wpływają na układ krążenia,
  • prozdrowotny magnez korzystnie działa na układ nerwowy, a dostarczając energię do mózgu człowieka wspomaga  jego pamięć,
  • banany pomagają w odkwaszaniu organizmu; posiadają składniki o właściwościach neutralizujących, które niwelują zakwaszające ciało substancje,
  • banany są dobre na problemy żołądkowe; zmiksowany miąższ tego owocu może hamować biegunkę i zwalczać kłopoty z trawieniem, ponadto jedząc banana możemy pozbyć się zgagi i profilaktycznie chronić nasz żołądek przed powstawaniem wrzodów.

Nie warto rezygnować z bananów. Ich kaloryczność wcale nie rzuci nas w otchłań nadwagi, a sam owoc dostarczy wielu cennych składników odżywczych i wzmocni naszą odporność. W szczególności na diecie, kiedy nie możemy powstrzymać się od chęci zjedzenia czegoś słodkiego sięgajmy po banana, który doskonale zastąpi batoniki.

 

Poprzedni

Skutki uboczne testosteronu

Czy kawa jest zdrowa?

Następny

Dodaj komentarz