Czy cukier trzcinowy zdrowy ?

, 4 czerwca 2015 Tagi , , ,

Idealnie nadaje się do ciast, deserów, słodzenia kawy, herbaty, jako niezwykle aromatyczna przyprawa do mięs, także tych drobiowych, sałatek, ciemnych sosów, zup, likierów i dżemów. Mowa o cukrze trzcinowym. Sprawdza się w kuchni, w ziołolecznictwie i w medycynie ludowej. Jakie ma zalety, zastosowanie, jaka jest jego kaloryczność i czy rzeczywiście jest tak zdrowy?

Zastosowanie cukru trzcinowego

Cukier trzcinowy ma bardzo szerokie zastosowanie. Nie jest wykorzystywany jedynie w kuchni, choć tutaj stosuje się go zdecydowanie najczęściej i najchętniej. Idealnie nadaje się do słodzenia kawy i herbaty, nadając im niepowtarzalny, pełny aromat. Używany jest do pieczenia przeróżnych ciast, robienia słodkich deserów, dżemów, likierów, ale również świetnie sprawdza się jako przyprawa do mięs, sosów, sałatek i pikantnych, wyrazistych zup. Cukier trzcinowy znalazł również zastosowanie poza kuchnią.

Z powodzeniem wykorzystywany jest w medycynie ludowej i ziołolecznictwie. Ma on właściwości bakteriobójcze. Wykorzystywany jest jako lekarstwo kojące, przeciwbólowe, pomaga w bólach głowy. Używany jest także jako lek wykrztuśny, przeciw astmie, na przeróżne zapalenia, przeziębienia oraz na oparzenia, a nawet na opornie gojące się rany.

Zalety cukru trzcinowego

Cukier trzcinowy ma bardzo wiele niezaprzeczalnych zalet. Jedną z nich jest to, że ma niezwykły, delikatny smak, który świetnie sprawdza się w cukiernictwie i do słodzenia kawy czy herbaty. Jest to aromatyczna i bardzo wyrazista przyprawa, której zalety w kuchni są nieocenione. Cukier trzcinowy ma wiele składników odżywczych, ważnych dla naszego organizmu. Posiada żelazo, potas, wapń, magnez oraz fosfor. Przez dużą ilość zawartych w sobie tych istotnych wartości odżywczych jest to cukier zdrowy i lepszy od tradycyjnego cukru białego. Sprawdza się nie tylko w kuchni, ale także wyleczy przeziębienie z gorączką, zadziała bakteriobójczo, przeciwbólowo i wykrztuśnie.

Różnica między cukrem trzcinowym, a tradycyjnym

Cukier trzcinowy, produkowany z trzciny cukrowej i nie jest poddawany oczyszczaniu jak cukier buraczany. Przez to, że cukier biały jest rafinowany, czyli od cukru w trakcie jego produkcji oddzielana jest melasa, w której zawarte są substancje odżywcze pochodzące z buraków jest on mniej zdrowy od cukry trzcinowego. Żelazo, magnez, potas i wapń pozostają w cukrze trzcinowym, dzięki temu, że jest on nierafinowany. Dla przykładu zawartość potasu w białym, tradycyjnym cukrze wynosi 30 ppm, a cukrze trzcinowym aż 100-120 ppm.

Kaloryczność i wartości odżywcze cukru trzcinowego

Cukier trzcinowy jest tylko niewiele mniej kaloryczny niż cukier biały, ale ma znacznie więcej wartości odżywczych. W 100 gramach cukru trzcinowego zawarte jest około 397 kcal oraz około 3 miligramy sodu, zero tłuszczu, zero cholesterolu, 99 gramów węglowodanów, zero błonnika i zero białka.

Poprzedni

Najlepsza dieta oczyszczająca – dieta sokowa

Woda z cytryną i ogórkiem

Następny

Dodaj komentarz