Czy glutaminian sodu jest szkodliwy?

, 12 kwietnia 2014 Tagi , , , , , , , , ,

Glutaminian sody występuje, jako składnik wielu produktów, a w szczególności w żywności przetworzonej. Używany jest, jako wzmacniacz smaku, dzięki czemu smak potraw jest bardziej intensywny. Na opakowaniach produktów glutaminian sodu nosi symbol E621. Sprawdź, czy rzeczywiście jest to składnik tak szkodliwy, jak go przedstawiają, czy raczej jego szkodliwy wpływ na nasze zdrowie jest bardziej przerysowany.

Glutaminian sodu to substancja, która naturalnie występuje w przyrodzie w produktach, takich jak mięso, grzyby, pomidory i niektórych sery żółte. Służy głównie do wzmacniania smaku i równie często pojawia się w mieszankach przypraw, wyrobach mięsnych oraz słonych przekąskach. Substancja ta  odpowiada szczególnie za podkreślenie smaków słonych produktów. Uzyskuje się go w sposób naturalny jako efekt uboczny produkcji cukru.

[AdSense-A]

Czy glutaminian sodu jest szkodliwy?

Substancja ta spożywana w niewielkich ilościach nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Przeciętny Polak zjada rocznie od 200 –300 gram. Jednak spożycie jej w nadmiarze prowadzić może do tak zwanego syndromu chińskiej restauracji, czyli pojawianiem się nudności, zawrotów głowy czy palpitacji serca.

Według wszelkich badań substancja ta nie jest zakwalifikowana do grupy substancji szkodliwych dla naszego zdrowia, dlatego jej użycie w produkcji wielu produktów dopuszcza Unia Europejska. Mimo tego jednak, specjaliści od żywienia i dietetycy zalecają zastępowanie tej substancji przyprawami naturalnego pochodzenia. Niestety bardzo często nie jesteśmy w stanie zrezygnować z niektórych produktów, gdyż bardzo często działają one jak narkotyk i zwyczajnie nie możemy się im oprzeć.

Jakie negatywne skutki zdrowotne może wywoływać glutaminian sodu?

Czasami nie sposób uniknąć tej substancji. Większość z nas nieświadomie zjada produkty, w których jest ona zawarta. Choć dawki te są stosunkowo niewielkie, w efekcie może dochodzić do kumulacji tego związku w organizmie człowieka. Mogą pojawić się negatywne konsekwencje takiego stanu rzeczy. Glutaminian sodu ma tendencje do zatrzymywania wody w organizmie. Ponadto  jest silnym alergenem i może powodować problemy z krążeniem, choroby nowotworowe i wiele innych komplikacji zdrowotnych. Niestety to jeszcze nie wszystko jego duża ilość oddziałuje również na nasze samopoczucie, gdyż często powoduje depresje, napady niepokoju, a nawet paniki oraz padaczkę, czy bóle stawów i mięśni przypominające objawy grypy. Lepiej jest więc go unikać.

Poprzedni

Jakie leki powodują tycie?

Co to jest trening personalny?

Następny

Dodaj komentarz