Czy nowalijki są zdrowe

27 kwietnia 2014 Tagi

Kiedy po kilkumiesięcznej ubogiej w warzywa i owoce diecie zimowe miesiące dobiegają końca, zaczynamy tęsknić za nowalijkami. Niestety w naszym klimacie nie ma warunków ku temu, aby warzywa rosły cały rok i chociaż nauczyliśmy się przechowywać część z nich przez okres zimy to w marcu marchew, seler czy jabłka już nam tak nie smakują. Poza tym odżywianie się surówkami z kapusty po pewnym czasie może stać się dość nudne. Wprawdzie w dzisiejszych czasach przez cały rok można kupić w marketach świeże pomidory, ogórki czy brokuły, ale ich walory smakowe oraz odżywcze są na zbyt często wątpliwe. Nie smakują nam też mrożonki, chociaż producenci zapewniają, że nie tracą one wiele ze swoich wartości.

Nowalijki nie zawsze dobre

Kiedy przychodzi marzec chętnie zaglądamy na stragany stęsknieni młodych rzodkiewek, sałaty, pomidorów, ogórków, czy botwiny. Większość z nich pochodzi z upraw szklarniowych, czyli z przedsiębiorstw, w których liczy się zysk, a nie zdrowotne właściwości. Firma nie dopuści do zmarnowania uprawy, dlatego do działania przystępują chemiczne polepszacze.

Co negatywnego można znaleźć w nowalijkach?

Azotany – trucizna pochodząca ze sztucznych nawozów. Niestety młode rośliny nie karmią się związkami azotowymi w ilości, jakiej potrzebują, ale wchłaniają jej tyle, ile znajdą w podłożu. Każdy działkowiec wie, że azot podaje się roślinom dla zwiększenia zielonej masy, dlatego najwięcej kumuluje się go w warzywach liściastych. W ludzkim organizmie te związki przekształcają się w rakotwórcze nitrozoaminy.

Metale ciężkie – Młode warzywa mają tę właściwość, że wchłaniają z gleby wszystko, co najbardziej szkodliwe, w tym takie trucizny, jak metale ciężkie kadm i ołów. Nie jest ważne, że szklarnia przygotowuje specjalne torfowe podłoże. Jeśli gospodarstwo znajduje się blisko ruchliwej drogi, albo w mieście zanieczyszczenia komunikacyjne trafiają do warzyw.

Niedobory witaminy C – wynikają z faktu, że warzywa szklarniowe najczęściej nie widzą zbyt dużo słońca. W wielu szklarniach stosuje się sztuczne oświetlenie, które ma na celu pobudzanie do działania chlorofilu oraz karmienie rośliny. Jednak sztuczne światło nie działa tak jak to prawdziwe – słoneczne, które warunkuje wytwarzanie kwasu askorbinowego. Podsumowując, w tym przypadku nie ma sensu ulegać silnej ekscytacji takim typem nowalijki. Może być ona przyjemną zachcianką, lecz niezbyt zdrowym posiłkiem.

Walory nowalijek

Pomimo wątpliwych walorów zdrowotnych pierwszych supermarketowych nowalijek, są one dodatkowym źródłem potrzebnych po zimie witamin i minerałów. Zanim kupisz nowalijki, zwróć uwagę na kilka zasad:

• Przed kupieniem sprawdź, skąd pochodzą!
• Odpowiednio je przechowuj! Nie w lodówce i nie w szczelnej folii!
• Każde z warzyw dokładnie umyj! Z pewnością miały one do czynienia z środkami ulepszającymi ich jakość!
• Nie kupuj nowalijek zza granicy a jedynie krajowe!
• Poszukaj nowalijek z upraw ekologicznych! Mają znacznie więcej witamin i mniej chemii!
• Jeśli masz na to czas, postaw na własną uprawę w doniczkach lub skrzynkach!

Poprzedni

Jak oczyścić organizm z toksyn?

Domowe sposoby na zaparcia!

Następny

Dodaj komentarz