Osoby dbające o linię często poszukują produktów o obniżonej wartości kalorycznej. Producenci wykorzystują ten naturalny trend i wprowadzają na rynek żywność oznaczoną napisem „light”, sugerując jej mniejszą zawartość kaloryczną. Czy produkty light są zdrowe? Z pewnością możemy stwierdzić, że skład takich produktów rzeczywiście wskazuje na ograniczenie lub rezygnację z pewnych składników odżywczych, jednak zazwyczaj takie działanie zmusza producenta do uzupełnia brakującego składnika innym – niekoniecznie zdrowym. Czasami też usunięcie części cukru czy tłuszczu sprawia, że produkt zmienia konsystencję i trzeba ją poprawiać innymi chemicznymi dodatkami. W efekcie te nieco lepsze kalorie z tłuszczu są zastępowane tymi gorszymi z węglowodanów. Oprócz kalorycznej lekkości produkty light, nie wiele różniąc się od tych klasycznych, mogą nam również zafundować nieprzyjemną lekkość portfela, dlatego kupując produkt „light” dobrze przyjrzyj się etykiecie.
A oto kilka najczęściej powtarzanych faktów oraz kilka sprawdzonych faktów dotyczących żywności „light”.
[AdSense-A]
Fakty dotyczące produktów LIGHT:
FAKT NR 1: Żywność „light” pomaga w odchudzaniu – TAK, jeśli potraktuje się, jako produkty tego typu nieprzetworzone chude mleko, sery czy potrawy naturalnie przygotowane w domu.
FAKT NR 2: „Light” oznacza lżejszy, ale nie lekki – TAK. Każdy z takich produktów zawiera nieco mniej cukru lub tłuszczu, ale nie zawsze jest mniej kaloryczny.
FAKT NR 3: Produkty „light” nie są przeznaczone dla dzieci – TAK, w rzeczywistości maluchy nie powinny spożywać w ogóle żywności odchudzonej, ponieważ jest ona pozbawiona składników odżywczych, a uzupełniona o sztuczne, alergenne dla organizmu.
FAKT NR 4: Produkty „light” można spożywać z umiarem – TAK, wszystko, co dawkowane w sposób rozsądny jest dopuszczalne, dlatego również odtłuszczone serki czy jogurty mogą być wykorzystywane od czasu do czasu.
FAKT NR 5: Żywność „light” to produkty dla osób chorych – TAK, niektóre z produktów, jak odtłuszczony majonez czy pozbawiona cukru czekolada mogę być spożywane przez osoby chore m.in. na cukrzycę.
Mity dotyczące produktów LIGHT:
MIT NR 1: „Light” oznacza znacznie mniej kalorii – nie. Owszem zdarza się, że usuwając cukier lub tłuszcz ogranicza się wartość kaloryczną, ale zwykle jest to niewielka część na rzecz zwiększenia niepożądanych składników.
MIT NR 2: Produkty „light” są zdrowsze – nie koniecznie. Przykładowo „lekka” czekolada zamiast cukru często zawiera słodziki chemiczne takie, jak bardzo szkodliwy dla zdrowia acesulfam K oraz zastępujące cukier wypełniacze, a cola light wciąż zawiera kwas fosforowy.
MIT NR 3: Produkt z oznaczeniem 0% jest mniej kaloryczny – nie. Przykładem mogą być jogurty „light”, w których usunięto sporą część tłuszczu i zastąpiono go innymi składnikami odpowiadającymi za smak, kremową konsystencję i gęstość. Często zawierają dwa razy więcej węglowodanów.
MIT NR 4: Żywność „light” przynosi same korzyści – nie. Cukier w produktach zastępuje się sztucznymi słodzikami, które w nadmiarze mają właściwości przeczyszczające. Spożywając je można też cierpieć na nadpobudliwość i bóle głowy, aspartam szkodzi osobom chorym na fenyloketonurię.
MIT NR 5: Produkty „light” nie tuczą – nie. Prawie każdy produkt spożywany w dużej ilości tuczy, a jogurty, serki i tym bardziej czekolada nawet odchudzone nadal mają wiele kalorii.