Czy ryż na odchudzanie to dobre rozwiązanie?

, Tagi , ,

Jak większość naturalnych, nieprzetworzonych produktów spożywczych ryż na pewno nie przeszkadza w odchudzaniu, a działa wręcz przeciwnie – może je wspomóc umożliwiając lepsze zbilansowanie diety i dostarczenie organizmowi witamin i minerałów nieobecnych w innych produktach, dla których ryż może być zamiennikiem (ziemniaki, zboża). Jeśli szukasz dobrego zamiennika dla ziemniaków i zastanawiasz się czy ryż jest dobry na odchudzanie – odpowiedzi na dręczące cię pytania znajdziesz poniżej.

Ryż na odchudzanie i jego rodzaje ryżu

Nie wszystkie rodzaje ryżu są właściwym pożywieniem dla osób odchudzających się, a poza tym zjadanie dużych ilości ryżu (nawet brązowego) może skończyć się tak, jak zajadanie się makaronami i ziemniakami – wzrostem wagi. I w przypadku ryżu wskazany jest zdrowy rozsądek i umiar. Najwięcej kalorii ma ryż, który jest wysoko oczyszczony, szybko się gotuje, w trakcie gotowania wchłania bardzo dużo wody i znacząco zwiększa swoją objętość. Najwięcej składników odżywczych i jednocześnie najmniej kalorii ma ryż brązowy. To ten ryż najlepiej włączyć do diety odchudzającej.

Czy warto i dlaczego warto?

Ryż brązowy warto włączyć do diety, bo doskonale syci, a jednocześnie zawiera stosunkowo niewiele kalorii. 100 gramów ryżu brązowego bez żadnych dodatków dostarcza organizmowi ok. 140 kcal, podczas gdy taka sama ilość ryżu białego lub basmati ma aż 350 kcal. Ryż brązowy jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego i zawiera mnóstwo ważnych minerałów, przykładowe wartości tych składników dla 100g ryżu białego i brązowego wynoszą:

  • potas – w białym ryżu jest go zaledwie 111mg w brązowym aż 260,
  • wapń – biały ryż zawiera ok. 10mg tego pierwiastka, a brązowy trzy razy więcej,
  • magnez – w białym ryżu jest go zaledwie 10mg, w brązowym aż 100mg.

Bardzo podobnie wyglądają różnice w zawartości pozostałych składników odżywczych.

Siła błonnika

W porównaniu z ziemniakami, makaronami i mąkami oraz białym ryżem, ryż brązowy zawiera stosunkowo dużo błonnika (aż 8g w 100g ryżu). Błonnik pokarmowy blokuje wchłanianie części tłuszczów i węglowodanów i poprawia trawienie. Dzięki temu ryż może dodatkowo wspomóc procesy wpływające na przybieranie na wadze i chudnięcie i na pewno jest swego rodzaju tarczą blokującą przyswajanie tuczących składników pokarmowych.

A może dieta ryżowa?

W latach 30-tych ubiegłego wieku jeden z amerykańskich lekarzy opracował dietę ryżową, którą uważa się za jedną z diet odchudzających najszybciej (10kg w ciągu miesiąca). Znając wartość ryżu można by się pokusić o przejście na tę dietę, jednak jej zalety nie są tak oczywiste.

Przede wszystkim dieta ryżowa zakłada ograniczenie kaloryczności posiłków do 1000kcal dziennie. Jest oparta na ryżu i brakuje w niej składników odżywczych, które należy suplementować. Bardzo często stosowanie diety ryżowej kończy się efektem jo-jo. Dieta ta jest więc dobrym rozwiązaniem dla osób, które potrafią przejść fazę stabilizacji po diecie i są w stanie wytrwać w ścisłym dietetycznym rygorze. Pozostałym raczej trudno ją polecić.

Poprzedni

Wysokie trójglicerydy – dieta, przepisy

Ćwiczenia na barki i plecy

Następny

Dodaj komentarz