Czy warto jeść grzyby?

Tagi , , ,

Na temat grzybów pojawiło się już wiele opinii, a najwięcej dyskusji toczy się zazwyczaj w okresie sezonu grzybowego, kiedy wiele osób zastanawia się, czy grzyby w ogóle warto zbierać i jeść. Tym, co skłania do wprowadzenia grzybów do menu jest ich mała kaloryczność. Grzyby w 90% składają się z wody, dlatego nawet zjedzenie ich większej ilości nie spowoduje przyrostu wagi.

Co nam siedzi na żołądku, czyli chityna w grzybach

Grzyby nie zawierają wiele tłuszczu a z grupy węglowodanów znajduje się w nich głównie chityna. O tej substancji można powiedzieć, że jest niemożliwa do strawienia, dlatego długo zalega w przewodzie pokarmowym i jest wydalana w całości. Z jednej strony można to uznać za dobrą stronę, bo dodatkowo jeszcze zmniejsza się przyswajana masa, z drugiej strony taka właściwość chityny sprawia, że grzyby są ciężkostrawne i nie każdy może je jeść bez konsekwencji ze strony układu pokarmowego.

[AdSense-A]

Jeśli wziąć pod uwagę zawartość pierwiastków i wartościowych substancji odżywczych, to grzyby są w nie raczej ubogie, co nie oznacza, że nie ma ich wcale. Przykładowo ilość pierwiastków mineralnych, takich, jak żelazo, potas, fosfor, wapń, sód czy mikroelementy – miedź, cynk, jod, mangan znajdują się w nich w ilościach typowych dla większości roślin, a więc nie są pod tym względem gorsze. W grzybach można też znaleźć sporo witaminy B1 i B2, a także niewielkie ilości witamin D, PP i C oraz całkiem pokaźną dawkę karotenu. W ten ostatni bogate są zwłaszcza kurki. Mają one tyle witaminy A co drożdże piekarskie. Z kolei ilość witaminy B jest porównywalna z jej zawartością w ziarnach zbóż. Kolejną wartością grzybów są cenne aminokwasy endo- i egzogenne. Szczególnie bogate w białko są pieczarki i młode prawdziwki. Nieco bardziej wartościowe od leśnych grzybów są pozyskiwane z hodowli boczniaki. Ponieważ zawartość pierwiastków w grzybach zależy od podłoża, na którym wyrastają, to boczniaki mają przewagę, bowiem są uprawiane na specjalnym torfie, przejmując z niego wiele wartości.

Grzyby to niezapomniany smak i aromat

Grzyby raczej trudno uznać za zdrowe biorąc pod uwagę, że ilość zawartych w nich pierwiastków pod odciągnięciu wody jest minimalna. Nie należą też do łatwostrawnych, a więc nie są zalecane osobom z problemami trawiennymi oraz małym dzieciom, jednak biorąc pod uwagę fakt, że grzyby są bardzo smaczne, aromatyczne i powszechnie lubiane warto dodawać je do posiłków, ponieważ to, co smakuje, generalnie wpływa pozytywnie na wydzielanie soków trawiennych jak i sam metabolizm. Grzyby nie powinny stanowić podstawy odżywiania, ale z powodzeniem można je od czasu do czasu wprowadzać do diety jako dodatki do zup, główny składnik sosów czy dodatki smakowe do potraw.

Poprzedni

Co to są poliole?

Najlepsze źródła białka po treningu

Następny

2 komentarze do wpisu „Czy warto jeść grzyby?”

  1. Pingback: Olej kokosowy - horchata

Dodaj komentarz