Na temat grzybów pojawiło się już wiele opinii, a najwięcej dyskusji toczy się zazwyczaj w okresie sezonu grzybowego, kiedy wiele osób zastanawia się, czy grzyby w ogóle warto zbierać i jeść. Tym, co skłania do wprowadzenia grzybów do menu jest ich mała kaloryczność. Grzyby w 90% składają się z wody, dlatego nawet zjedzenie ich większej ilości nie spowoduje przyrostu wagi.
Co nam siedzi na żołądku, czyli chityna w grzybach
Grzyby nie zawierają wiele tłuszczu a z grupy węglowodanów znajduje się w nich głównie chityna. O tej substancji można powiedzieć, że jest niemożliwa do strawienia, dlatego długo zalega w przewodzie pokarmowym i jest wydalana w całości. Z jednej strony można to uznać za dobrą stronę, bo dodatkowo jeszcze zmniejsza się przyswajana masa, z drugiej strony taka właściwość chityny sprawia, że grzyby są ciężkostrawne i nie każdy może je jeść bez konsekwencji ze strony układu pokarmowego.
[AdSense-A]
Jeśli wziąć pod uwagę zawartość pierwiastków i wartościowych substancji odżywczych, to grzyby są w nie raczej ubogie, co nie oznacza, że nie ma ich wcale. Przykładowo ilość pierwiastków mineralnych, takich, jak żelazo, potas, fosfor, wapń, sód czy mikroelementy – miedź, cynk, jod, mangan znajdują się w nich w ilościach typowych dla większości roślin, a więc nie są pod tym względem gorsze. W grzybach można też znaleźć sporo witaminy B1 i B2, a także niewielkie ilości witamin D, PP i C oraz całkiem pokaźną dawkę karotenu. W ten ostatni bogate są zwłaszcza kurki. Mają one tyle witaminy A co drożdże piekarskie. Z kolei ilość witaminy B jest porównywalna z jej zawartością w ziarnach zbóż. Kolejną wartością grzybów są cenne aminokwasy endo- i egzogenne. Szczególnie bogate w białko są pieczarki i młode prawdziwki. Nieco bardziej wartościowe od leśnych grzybów są pozyskiwane z hodowli boczniaki. Ponieważ zawartość pierwiastków w grzybach zależy od podłoża, na którym wyrastają, to boczniaki mają przewagę, bowiem są uprawiane na specjalnym torfie, przejmując z niego wiele wartości.
Grzyby to niezapomniany smak i aromat
Grzyby raczej trudno uznać za zdrowe biorąc pod uwagę, że ilość zawartych w nich pierwiastków pod odciągnięciu wody jest minimalna. Nie należą też do łatwostrawnych, a więc nie są zalecane osobom z problemami trawiennymi oraz małym dzieciom, jednak biorąc pod uwagę fakt, że grzyby są bardzo smaczne, aromatyczne i powszechnie lubiane warto dodawać je do posiłków, ponieważ to, co smakuje, generalnie wpływa pozytywnie na wydzielanie soków trawiennych jak i sam metabolizm. Grzyby nie powinny stanowić podstawy odżywiania, ale z powodzeniem można je od czasu do czasu wprowadzać do diety jako dodatki do zup, główny składnik sosów czy dodatki smakowe do potraw.
Oczywiście, że tak!!!