Czy warto jeść orzechy?

, 12 kwietnia 2014 Tagi , , , , ,

Orzechy są przez wiele osób bagatelizowane, a ich specyficzny smak niedoceniany. To błąd ponieważ te owoce stanowią bardzo cenne źródło prozdrowotnych składników, które w istotny sposób przekładają się na nasze zdrowie i samopoczucie. Zobacz, jakie właściwości mają orzechy i włącz je do swojej codziennej diety!

Wszystkie odmiany orzechów zawierają wiele cennych dla zdrowia substancji. Bardzo ważna jest jednak forma, w jakiej je przyjmujemy, gdyż najzdrowsze są te świeże, dopiero co wyciągnięte ze skorupy. Najwięcej składników odżywczych tracą te orzechy, które poddawane są działaniu wysokich temperatur, czyli orzechy prażone.

[AdSense-A]

Czy warto jeść orzechy?

Niepozorny mały owoc, jakim jest orzech zawiera wiele cennych substancji doskonale wpływających na stan naszego zdrowia, zapobiegających różnym chorobom i poprawiających nasze samopoczucie. Oto one:

  • Nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3. Orzechy to naprawdę skarbnica NKT, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, a naszym obowiązkiem jest właśnie ich dostarczanie. Nienasycone tłuszcze regulują nasz układ pokarmowy, metabolizm oraz zapobiegają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej. Ponadto obniżają poziom „złego cholesterolu”, dzięki czemu ulepszają pracę i stan naszego organizmu.
  • Witamina E. Ta witamina przyczynia się do poprawy wyglądu skóry, wzmacnia włosy i paznokcie oraz pomaga zachować smukłą talię, jest głównym antyoksydantem, chroni także mięsień sercowy. Mówi się, że witamina E jest eliksirem młodości, gdyż do jej właściwości należy również opóźnianie procesów starzenia się. Już 30 gramów orzechów laskowych zaspokaja w 80% dzienne zapotrzebowanie na jej ilość w organizmie.
  • Magnez, potas i fosfor. Te trzy składniki są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania całego naszego organizmu. Magnez redukuje stres, uspokaja, jest niezwykle istotny w skutecznym działaniu układu nerwowego i mięśni oraz reguluje przemianę materii. Potas jest odpowiedzialny za prawidłową pracę mięśni i dobrą koncentrację, natomiast fosfor jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania każdej komórki w organizmie i bierze udział w wielu reakcjach w nim zachodzących.

Rodzaje orzechów i ich najważniejsze właściwości

Orzechy włoskie, czyli u nas w Polsce najpopularniejsza odmiana orzecha ma wiele bardzo cennych właściwości. Młode orzechy są doskonałe na nalewkę, pomocną przy niestrawności. Liście to znakomity składnik wywarów ziołowych do pielęgnacji włosów i skóry głowy. Ponadto orzechy włoskie są doskonałe przy anemii, poprawiają pracę mózgu i obniżają poziom złego cholesterolu.

Orzechy laskowe są równie smaczne, co zdrowe. Bogate są w sole mineralne, oraz znaczne ilości witaminy E i witamin z grupy B. Szczególnie polecane są przy cukrzycy, anemii, chorobach nerek i żołądka.

Orzechy ziemne są szczególnie polecane w profilaktyce nowotworowej. Ponadto wspomagają pracę mózgu i układu krążenia. Podobnie jak inne odmiany tego owocu orzechy ziemne mają spore zawartości soli mineralnych, witaminy E, B oraz kwasu foliowego.

Poprzedni

Z czego zrezygnować na diecie?

Cenne właściwości warzyw liściastych

Następny

Dodaj komentarz