Czym są fitosterole?

, 23 maja 2014 Tagi ,

Żywieniowe nazewnictwo często przysparza nam niemałych problemów. W gąszczu nazw potocznych i fachowych czasami można się pogubić i przez to stracić możliwość poznania czegoś nowego. Jedną z takich właśnie nowości, które ostatnimi czasy zawojowały dietetykę są fitosterole. Co to takiego i do czego służy?

Czym są fitosterole?

Fitosterole (inaczej sterole roślinne) to związki, które w swojej budowie przypominają cholesterol. Ich najczęściej spotykanymi odmianami są beta-sitosterol, kompesterol i stigmasterol. Ogólnie wyróżnić można ponad 40 rodzajów tych związków. Wyróżniamy dwa rodzaje fitosteroli: sterole i stanole. Pierwsze charakteryzują się podwójnym wiązaniem pierścienia sterydowego, natomiast drugie pojedynczym.

Jak działają fitosterole?

Sterole roślinne dzięki podobieństwu do cholesterolu mogą go skutecznie eliminować. Dzieje się tak dlatego, że łączą się one z receptorami komórek jelitowych, poprzez to działanie zły cholesterol zostaje z organizmu wydalany i tym samym zmniejsza się jego stężenie we krwi. Fitostetole natomiast, mimo iż łącza się z receptorami komórek jelitowych, to są przez ustrój wchłaniane w śladowej ilości. W ogólnym rozrachunku ilość” złego” cholesterolu we krwi jest mniejsza, niż jego „dobrej” frakcji. Dzięki temu możliwe jest uniknięcie wielu chorób układu krążenia w tym miażdżycy, choroby wieńcowej oraz nadciśnienia tętniczego. Ponadto podaje się, że działają one przeciwzapalnie. Fitosterole nie są syntetyzowane przez organizm i dlatego muszą być dostarczane w diecie a z tą jak wiadomo jest u nas różnie.

Pods of green peas with leaves on white background.
Fot. Depositphotos

Gdzie można znaleźć fitosterole?

Sterole roślinne nie mą mocno rozpowszechnione w produktach spożywczych, ich głównym źródłem są rośliny strączkowe, sezam, oleje roślinne, pieczywo z grubej mąki, płatki zbożowe, olej canola, migdały, orzeszki ziemne, brukselka, oliwa z oliwek, soja, olej kukurydziany i słonecznik.

Jakie jest zapotrzebowanie organizmu na fitosterole?

Średnia ilość steroli roślinnych, jaka powinna znajdować się w codziennym pokarmie to około 2000 mg. Niestety jedna z badań wynika, że statystyczni europejczycy zjadają tylko 300 mg i w związku z tym powstają coraz to nowe inicjatywy mające na celu wzbogacanie gotowych wyrobów o te związki. Przewidywanie najszybciej fitosterole spotkamy z margarynach i masłach roślinnych.

Lepiej zapobiegać niż leczyć

Fitosterole cieszą się coraz większym zainteresowaniem. W dobie, kiedy człowiek zaczyna zwracać większą uwagę na to, co je i jak żyje, wszelkie sposoby na podniesienie jakości tego życia wydają się być zachęcające. Choroby układu krążenia co roku dopadają tysiące polaków. Winą obarcza się przede wszystkim zły sposób żywienia i mimo, że w młodości nie rozumiemy, że poprzez dietę robimy sobie krzywdę, to już w podeszłym wieku zaczynamy ten błąd dostrzegać. Fitosterole są więc swoistą tarczą obronną, która jest w stanie odsunąć od nas widmo chorób i sprawić, że na starość cieszyć się będziemy lepszym zdrowiem. Oczywiście nie są one panaceum na wszelkie dolegliwości, ale jak głosi stare przysłowie: od ziarka do ziarka, nazbiera się miarka. Wszystkie kroki, które czyni w celu zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia procentują, organizm ich nie bagatelizuje. Dostrzega je i jest nam za nie wdzięczny, przecież to my sami jesteśmy dla siebie najlepszymi lekarzami. W tym przypadku terapia rozpoczyna się od działań prewencyjnych. Spożywając fitosterole robimy krok w kierunku większej świadomości własnego ciała, jesteśmy przecież tym co jemy.Dbajmy więc o strukturę własnego organizmu.

Poprzedni

Sposoby na płaski brzuch

Zasady diety bez mlecznej

Następny

Dodaj komentarz