Dbaj o tarczycę

Dbaj o tarczycę

680
PODZIEL SIĘ

Coraz więcej ludzi, zarówno kobiet jak i mężczyzn, ma kłopoty z tarczycą. Dotyczy to często bardzo młodych osób, nawet jeszcze przed dwudziestym rokiem życia. Wysyp zachorowalności na chorobę Hashimoto i innych dolegliwości związanych z tarczycą staje się prawdziwym problemem.

Dlaczego chorujemy?

Naukowcy i lekarze nie umieją odpowiedzieć jednoznacznie na pytanie co jest przyczyną wzrostu zachorowalności na tarczycę. Podejrzewa się zespół czynników, które w ostatnich latach coraz bardziej wpływają na nasze zdrowie. Jest to na przykład nadmierny stres, zła dieta, szczególnie bardzo uboga w śladowy pierwiastek jod. Choroba Hashimoto należy do schorzeń autoimmunologicznych, co oznacza, że tarczyca atakowana jest przez własny układ odpornościowy. Nie jest znana przyczyna takiego stanu rzeczy, jest to wciąż przedmiotem badań. Metodą leczniczą jest przyjmowanie zastępczych hormonów mających za zadanie usprawnić pracę tego organu, jak również całego organizmu, bowiem od tarczycy zależy bardzo wiele kwestii zdrowotnych. Niestety leki nie hamują postępu choroby. W wyniku czego tarczyca jest regularnie niszczona, a jej odbudowa jest niemożliwa. Leki maskują tylko jej przebieg, a tak naprawdę sieje ona ogromne spustoszenie, szczególnie jeśli wciąż pojawiają się czynniki chorobotwórcze.

Związki wypierające jod z organizmu

Do czynników zaostrzających choroby tarczycy należą związki, które przyczyniają się do wypłukiwania jodu. Podczas gdy naturalnych produktów zawierających jod jest wokół nas jak na lekarstwo, to coraz częściej do naszego organizmu dostają się takie pierwiastki jak fluor, brom, czy chlor. Skutecznie wypierają one jod i blokują jego wchłanianie. Fluor znajdziemy w pastach do zębów, w wodzie z kranu, jak również na przykład dostaje się do organizmu w wyniku fluoryzacji zębów. Chlor również jest częstym składnikiem wody z kranu, stosowany jest również na przykład w basenach miejskich. Nie brak go w produktach żywnościowych. Brom powszechnie używany jest w produkcji żywności, stąd bardzo często występuje w wielu produktach.

Uzupełnienie jodu w organizmie

Aby cieszyć się zdrowiem i równowagą ważne jest uzupełnienie brakującego jodu. Źródłem tego pierwiastka jest na przykład jodyna, którą można kupić w aptece. Za jej pomocą wykonujemy prosty test, w miejscu gdzie naskórek jest cienki smarujemy jodyną. W zależności od tego jak szybko całość się wchłonie możemy ocenić jakie są niedobory jodu. Jeśli zniknie bardzo szybko, niedobory są spore. Płyn lugola to także środek dostępny w aptekach, jednak wyłącznie do użytku zewnętrznego. Aby stosować go wewnętrznie dobrze jest skonsultować się z lekarzem. Źródła jodu to również owoce morza, jak również na przykład algi morskie, spirulina oraz chlorella. Nigdy nie należy przyjmować dużych dawek jodu według własnego uznania.

Pierwiastki pomocnicze

Pierwiastki, które wspomagają tarczycę i wchłanianie jodu są również bardzo ważne. Dlatego istotna jest zbilansowana dieta. Powinna uwzględniać również te pierwiastki, które występują w śladowej ilości. Im zdrowsza i zbilansowana dieta, tym lepiej. Możemy skorzystać z naturalnych suplementów, na przykład soli morskiej, lub himalajskiej. Opócz jodu zawierają również kompleks pierwiastków takich jak magnez i wiele innych, sprzyjających wchłanianiu jodu. Lepiej unikać zwykłej soli, nawet tej jodowanej. Oprócz tego pierwiastka nie zawiera żadnych innych pożytecznych składników. Dieta powinna być również bogata w selen, który znajdziemy na przykład w orzechach brazylijskich lub pestkach dyni. Na jego niedobory cierpi bardzo duży procent ludzi. Niemniej ważne jest spożywanie zielonych warzyw. Są bogate w chlorofil, podobnie jak algi morskie.

Biała mąka i cukier wrogiem tarczycy

Mało który lekarz zwraca uwagę na to, co jedzą pacjenci chorzy na tarczycę. Tymczasem często ich dieta jest bardzo bogata w przetworzoną żywność, będącą źródłem nieskończonej ilości węglowodanów prostych. Są to produkty, których podstawą jest biała mąka, cukier. Zaliczamy do nich większość pieczywa (nawet tego ciemnego), klusek, makaronów, naleśników, ciast, ciastek i wielu innych produktów. Zajadając się nimi codziennie niszczymy swoją tarczycę.

Toksyny w kosmetykach i otoczeniu

Na tarczycę bardzo źle wpływają chemikalia. Współcześnie znajdują się praktycznie wszędzie, nawet w wydawać by się mogło czystym pomieszczeniu. Źle na tarczycę wpływa chemia domowa, a także zawarte w kosmetykach konserwanty. Chorzy na tarczycę powinni wybierać zdrowe produkty naturalne. Nie są one popularne, ale jednak istnieją. Nie kosztują również tak wielkich pieniędzy, jak niektórzy sądzą, a często są tańsze niż tradycyjne mydła i kosmetyki. Kobiety mają tendencję do używania nadmiernej ilości kosmetyków, podczas gdy wystarczy tylko kilka. Zmniejszając ich ilość zaoszczędzamy pieniądze, a przede wszystkim dbamy o zdrowie. Wiele kosmetyków można tanim sposobem zrobić samemu w domu. Warto rozważyć też zmianę zwykłej pasty do zębów na niezawierającą fluoru.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.