Desery, które nie tuczą

Tagi , ,

Osoby, które walczą ze zbędną tkanką tłuszczową i planują zmianę diety często borykają się z problemem wyrzeczeń, jakim muszą się poddawać. Rezygnacja z wielu ulubionych przysmaków i to w długim okresie bywa niezwykle trudna zwłaszcza dla tych, którzy do tej pory systematycznie spożywali desery i kochali się w słodyczach. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że zmiana diety na zdrowa nie oznacza wyrzekania się wszystkiego i żywienia wyłącznie warzywami oraz gotowanym mięsem. Chodzi w niej raczej o to, aby była jak najkorzystniej zbilansowana, a więc zawierała odpowiednie proporcje niezbędnych składników.

Drobne zmiany w naszej diecie

Nasz organizm potrzebuje zarówno węglowodanów jak i tłuszczy, które w dużej mierze odpowiadają za nadwagę, więc cały problem sprowadza się do takiego wyboru potraw, aby tych substancji było jak najmniej. Warto również wyeliminować cukier, a jeśli jest w potrawie niezbędny zastąpić go wersją bardziej wartościową, jak cukier trzcinowy czy brązowy. Istnieje też wiele sposobów na desery, które sprawiają przyjemność dla podniebienia, a nie zawierają dużej ilości kalorii.

Oto kilka pomysłów na sporządzanie deserów które nie tuczą:

  • Dla osób lubiących mleko i przetwory idealnym rozwiązaniem będzie koktajl ze świeżych owoców zmiksowanych z mlekiem o niskiej zawartości tłuszczu. Dla zwolenników bardziej ekstremalnych smaków mleko można zastąpić jogurtem lub kefirem 0%. Ci preferujący słodkie smaki mogą dodać łyżeczkę miodu, ale z powodzeniem zastąpi ją banan lub miękka dojrzała gruszka.
  • Sympatycznym deserem może się okazać zapiekanka z brązowego ryżu z owocami i bakaliami, albo ten sam ryż w wersji na zimno z dodatkiem owoców i bakalii, jako smaczna sałatka. Świetnym dodatkiem będą wartościowe i bogate w pierwiastki płatki owsiane, które można dla poprawienia smaku podrumienić na patelni.
  • Jeśli kochasz czekoladę wybieraj tylko gorzką, bo zawiera mniej cukru, a więcej kakao, przez co jest bogata w cenny magnez i żelazo. Kostka czekolady gorzkiej dziennie jest nawet zalecana przez lekarzy, jako naturalny suplement. Możesz ją tez zetrzeć do kubeczka jogurtu lub serka o niskiej zawartości tłuszczu.
  • Decydując się na ciasto wyeliminuj białą mąkę i rafinowany cukier. Piecz ciasta orzechowe zastępując mielonymi orzechami część mąki. Używaj mąki pełnoziarnistej, która wcale nie zmienia wartości smakowych ciasta.
  • Przygotowuj desery z owoców sezonowych. Te dojrzałe są słodkie z natury. Przygotowuj z nich sałatki, przeciery na zimno, mieszaj z jogurtem i płatkami, a nawet z tartą gorzką czekoladą.
  • Jeśli lubisz galaretki rób je samodzielnie z kompotu i żelatyny. Na zimę przygotuj własne w słoikach wykorzystując owoce z dużą zawartością pektyn.
Poprzedni

10 porad jak walczyć z nadwagą u dziecka

Jedz i chudnij, czyli jak gotować mniej kalorycznie

Następny

Dodaj komentarz