Dieta ajurwedyjska – Wady i zalety

Tagi

Ajurweda to bardzo stary termin filozoficzny odnoszący się przede wszystkim do wiedzy o zdrowym życiu i w praktyce oznaczający dziedzinę wiedzy dotyczącą uzdrawiania zarówno w sensie medycznym, jak i metafizycznym. Podstawowe założenia pochodzącej z ajurwedy przypominają filozofie wschodnie, które sensu i istoty życia upatrują w energii. W tym wypadku są to trzy żywioły: vata, pitta i kapha, które reprezentują trzy typy energetyczne ludzi. Dla zachowania dobrego zdrowia i długiego życia każdy z tych typów powinien dostosować dietę, wybierając określony grupy pokarmów i sposób ich przygotowywania. Są to podstawowe założenia diety ajurwedyjskiej. Dieta ajurwedyjska polega na tym, że określony dobór pokarmów ma za zadanie uzupełnienie reprezentowanej formy energetycznej o dwie pozostałe, aby uzyskać energetyczną całość.

[AdSense-A]

Vata utożsamiana jest z substancją lotną i powietrzem, jest subtelna, lekka, sentymentalna, cechuje się delikatną i drobną sylwetką oraz jasną cerą. Pitta to osoba kojarzona z ogniem, pełna temperamentu, praktyczna, intelektualna, ekspresyjna, gwałtowna, racjonalna. Jest także sprawna fizycznie i giętka. Kapha to typ stabilny, kojarzony z ziemią, flegmatyczny, chłodny i powolny, ale wytrzymały, o krępej budowie ciała, tłustej cerze. Lista produktów w poszczególnych grupach pokarmowych jest ściśle określona, ale można tez wybierać je na zasadzie skojarzeń, zgodnie z zasadą, że najzdrowsze sa przeciwieństwa. Z tego powodu osoby typu khappa powinny jeść posiłki lekkie, osoby pitta, chłodne, a osoby vata cięższe i gorące. Wskazania dotyczą także produktów obciążających oraz sposobu ich spożywania w formie surowej lub gotowanej. Jak większość diet tak i ta ma swoje dobre oraz złe strony.

Zalety diety ajurwedyjskiej:

  • Osiąganie równowagi organizmu zarówno w sferze fizycznej, jak i psychicznej, wyciszenie i uspokojenie, podchodzenie do problemów z dystansem.
  • Prosty i przejrzysty jadłospis dla każdego typu sylwetki. Nie trzeba przygotowywać skomplikowanych dań.
  • Lekkostrawne posiłki są odpowiednie dla każdej osoby bez względu na wiek.
  • Zdecydowana poprawa zdrowia oraz szansa na wyleczenie niektórych dolegliwości, a w przypadku ciężkich schorzeń osłabienie dolegliwości.

Wady diety ajurwedyjskiej:

  • Dieta to tylko jeden z elementów skomplikowanej filozofii życia, wymagającej wiedzy, treningu i całkowitej zmiany przyzwyczajeń. Dla wielu osób jest to trudne do zrozumienia.
  • Specyficzne, obce w naszej kuchni przyprawy, a zwłaszcza nadmiar imbiru mogą negatywnie wpływać na samopoczucie i nie przystawać do gustów smakowych.
  • Trudności z określeniem swojego typu, ponieważ nikt nie jest z założenia typem czystym, lecz mieszanką dwóch z trzech wymienionych.
Poprzedni

Produkty bogate w błonnik

Dieta niskopurynowa

Następny

Dodaj komentarz