Dieta bezglutenowa i bezmleczna

, 19 maja 2014 Tagi , ,

Coraz więcej osób cierpi na nietolerancję pokarmową. Niekiedy rodzimy się już z alergią lub mając problemy z trawieniem danych substancji. Dietę bezglutenową stosuje się przy chorobie zwanej Celiakią, polega ona na wyeliminowaniu z pożywienia glutenu, czyli wszystkiego, co zawiera mieszankę białek roślinnych będących naturalnym dodatkiem lub ich przetworzonej postaci. Pszenica, jęczmień, żyta a nawet owies należą właśnie do takich produktów. Mleko nie jest wskazane dla osób cierpiących na skazę białkową.

Co to jest gluten?

Gluten to nic innego jak mieszanka białek roślinnych, znajduje się on głównie w ziarnach zbóż, nie ma wielu wartości odżywczych za to jest białkiem posiadającym właściwości takie jak: sprężystość, lepkość, plastyczność czy elastyczność, co pozwala na duże jego wykorzystanie chociażby w przemyśle piekarniczym. Ze względu na możliwość przygotowania wypieków pulchnych, zachowujących dłużej świeżość dających gwarancję dobrej jakości. Dodatkowo spotkamy go w wielu innych produktach ze względu na jego właściwości wiążące tłuszcz z wodą, procesy umożliwiające łączenie dwóch substancji niemożliwych do wymieszania i tworzenie z nich emulsji, jest dobrym nośnikiem dla przypraw i aromatów. Wszystkie te właściwości pozwalają na szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym.

Produkty zawierające gluten

To przede wszystkim mąki: pszenna, żytnia, a także makarony, pieczywo, kasze: manna, jęczmienna, pęczak, czy perłowa, otręby pszenne. Wędliny jak kaszanka, pasztetowa, salceson. Słodycze i ciastka zawierające mąkę pszenną, a także czekolada nadziewana i niektóre cukierki. Kawa zbożowa. Produkty zawierające owies, ze względu na jego duże zanieczyszczenia ziarnami innych zbóż. Wszystkie pozostałe produkty zawierające w sobie dodatek pszenicy, żyta czy jęczmienia nawet w formie przetworzonej.

Lepiej zapobiegać niż leczyć

Zapobieganie Celiakii powinniśmy rozpocząć ją już w wieku niemowlęcym, po stwierdzeniu zaburzeń, eliminując z pożywienia gluten jako składnik występujący w formie przetworzonej w dużej ilości produktów. Dietę tę należy stosować już do końca życia. Powinna opierać się na produktach naturalnie niezawierających glutenu takich jak: ryż, ziemniaki, kukurydza, soja, fasola, soczewica, proso i gryka. Również ich przetworzona postać może być urozmaiceniem diety. Mięso, warzywa i owoce są także wolne od glutenu. Według wskazań dietetyków za bezglutenowe uważa się również produkty przetworzone niezawierające więcej niż 20 miligramów na kilogram i powinny być oznaczone symbolem przekreślonego kłosa. W dzisiejszych czasach bardzo trudno określić dokładną listę produktów zakazanych jak i dozwolonych gdyż w procesach technologicznych przy produkcji żywności dość szeroko wykorzystuje się pochodne glutenu przykładem mogą być wędliny.

 

Green Stamp - Gluten free
Fot. Depositphotos

Zasady diety bez mlecznej

Polega ona na czasowym lub stałym wyłączeniu z jadłospisu mleka i wszystkich produktów mlecznych, zawierających kazeinę, laktoglobulinę i laktoalbuminę. Stosowanie tej diety może spowodować niedobór witaminy D i wapnia, aby nie dopuścić do takiej sytuacji należy tak zbilansować dietę by je dostarczać organizmowi pod inną postacią na przykład: kasz, soi, ryb czy szpinaku.

Produkty zalecane przy diecie bez mlecznej

Mleka: kokosowe, sojowe, ryżowe, migdałowe, owsiane no i kozie o ile dziecko nie jest uczulone na laktozę.

Drób, wieprzowina, królik i ryby.

Wędliny wieprzowe i drobiowe, ale ze sprawdzonych wytwórni.

Chleb ryżowy i chrupki, a pieczywo tylko ze sprawdzonych piekarni.

Wszystkie owoce i warzywa świeże lub ich produkty kiszone.

Ziarna i orzechy.

Ze słodyczy to żelki, czekolada gorzka (bez zawartości tłuszczy mlecznych).

Cierpiący na nietolerancje pokarmowe powinni uważnie studiować etykiety produktów spożywczych, aby przekonać się, że nie ma tam nawet nieznacznych ilości substancji, które szkodzą.

 

 

 

Poprzedni

Ćwiczenia w wodzie

Dieta dla grupy krwi B

Następny

Dodaj komentarz