Cukrzyca jest wciąż jeszcze chorobą nieuleczalną, towarzyszącą choremu przez całe życie. Dotyka bardzo wiele osób, zarówno tych starszych i młodszych – wiek nie stanowi tutaj reguły. Choroba powoduje, że organizm człowieka produkuje zbyt duże ilości cukru. Wahania glukozy mogą powodować hipoglikemie i hiperglikemie, które stanowią bezpośrednie zagrożenie dla życia człowieka. Cukrzyca najczęściej występuje u osób otyłych.
Co może jeść cukrzyk?
Dieta dla cukrzyków jest dość restrykcyjna, jeżeli chodzi o wydzielenie produktów, które się w niej znajdują. Jadłospis cukrzyka zostawia w menu wszystkie produkty o niskim indeksie glikemicznym, czyli wskaźniku, który charakteryzuje produkt pod względem szybkości podnoszenia glukozy we krwi. Tak więc w diecie znajdują się głównie świeże owoce i warzywa, twarogi, pełnoziarniste pieczywo, kasza i ryż.
Czego nie wolno jeść w cukrzycy?
Głównym problemem w diecie cukrzycowej są produkty, których pod żadnym pozorem nie wolno spożywać. W tym przypadku chorobowym z diety eliminuje się tradycyjne pokarmy, a w szczególności produkty zawierające duże ilości cukru. Diabetycy powinni więc wystrzegać się następujących produktów:
- cukru i słodzików (cukru białego, brązowego, słodzików do herbat, innych środków słodzących i miodu);
- łodyczy (słodkich ciastek, mlecznych czekolad, lodów, chałwy, sękacza, słodkich konfitur i dżemów itp.);
- łustych produktów mlecznych i przetworów z mleka (tłustego mleka, śmietany, tłustych żółtych serów, napojów z dodatkiem pełnego mleka, jogurtów owocowych);
- tłustego mięsa takiego jak wieprzowiny, baraniny, wołowiny,
- wyrobów mięsnych takich jak parówki, kiełbasy, salceson, kiszka, słonina, smalec, boczek i bekon, podroby;
- tłustego drobiu (tłustych kaczek, gęsi, indyka);
- frytki i ziemniaki oraz chipsy;
- owoce suszone i kandyzowane;
- majonez, musztarda i ostre przyprawy;
- napoje alkoholowe;
- owoce o dużej zawartości cukru (banany, winogrona, awokado, czereśnie);
- kisiel i budyń oraz słodkie galaretki;
- tłuste i zawiesiste zupy na zasmażce;
- mocna herbata i kawa w dużych ilościach;
- orzeszki z solą lub zapiekane w cieście.
Rozpoczynając walkę z chorobą warto zrobić sobie listę tak zwanych złych cukrów, czyli produktów, które ostatecznie i na zawsze powinniśmy wykreślić z naszego jadłospisu (możesz wydrukować sobie listę, którą podajemy powyżej). Będzie to stanowiło swojego rodzaju bazę do tego, żeby zacząć układać sobie nowe menu. Na liście produktów zakazanych na pewno znajdą się słodycze, słodkie owoce, tłuste wędliny, świeży chleb, potrawy mączne oraz co bardzo istotne alkohol. Brzmi strasznie? Nie jest tak źle, gdyż przy odrobinie zdolności kulinarnych i popuszczeniu wodzów fantazji można przyrządzić naprawdę smaczne, a co najważniejsze zdrowe posiłki.
Wśród długiej i szerokiej listy zakazów wiele osób może zadać sobie pytanie: co właściwie wolno jeść? Odpowiedź nasuwa się sama. Dieta cukrzyka obejmuje takie produkty, jak ryby, nabiał, wyłącznie chude mięso oraz niektóre owoce (winogrona, gruszki, banany).
Czy z cukrzycą można normalnie żyć?
Pamiętajmy, że cukrzyca to nie wyrok. Odpowiednia zbalansowana dieta, regularne wizyty u lekarza i aktywny tryb życia eliminujący dodatkowe kilogramy sprawią, że przez bardzo długi czas choroba będzie dla nas praktycznie niezauważalna. Bardzo ważna dla cukrzyka jest regularność w spożywaniu posiłków, tak więc chorzy powinni jeść od trzech do pięciu posiłków dziennie, mniej więcej o tych samych godzinach. Należy równie unikać nagłych, niekontrolowanych napadów głodu, dlatego zawsze warto mieć ze sobą jakąś przekąskę. Specjaliści polecają orzechy włoskie, które charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym.
Cukrzyk na zakupach
Podczas wizyty w sklepie każdy cukrzyk przed kupnem nieznanego wcześniej produktu, dla własnego bezpieczeństwa powinien zapoznać się z jego składem. Dlatego też warto czytać etykiety i zapoznać się z oznakowaniem poszczególnych składników.