Dieta w czasie i po chemioterapii

Dieta w czasie i po chemioterapii

1369
PODZIEL SIĘ

Chemioterapia obok radioterapii to jedyne oficjalnie uznane metody leczenia nowotworów. Niestety obie metody nie są wolne od skutków ubocznych. W rezultacie organizm jest mocno osłabiony i potrzebuje szczególnej troski oraz wzmocnienia zarówno w okresie leczenia jak i bezpośrednio po nim.

Czym jest chemioterapia?

Chemioterapia polega na podawaniu dożylnym leków cytostatycznych i hormonalnych. Leki cytostatyczne mają za zadanie zniszczyć krążące w układzie komórki nowotworowe oraz ich skupiska. Dzięki temu zapobiega się powstawaniu przerzutów na inne organy. Niestety chemioterapia ma również poważne wady. Przede wszystkim leki niszcząc komórki nowotworowe równocześnie niszczą zdrowe komórki, przez co wyniszczają organizm. Skutki leczenia chemioterapią mogą być widoczne przez wiele lat, a nawet być przyczyną śmierci.

Skutki uboczne chemioterapii

Skutki uboczne chemioterapii obejmują wiele niepożądanych objawów. Najbardziej w wyniku leczenia cierpią istotne organy w ciele, takie jak serce, mózg. W czasie leczenia pojawiają się najczęściej problemy ze strony układu pokarmowego, takie jak mdłości, bóle brzucha, biegunki lub długotrwałe zaparcia. W jamie ustnej tworzą się bolesne owrzodzenia. Pojawia się również anemia, zwiększone krwawienie i skłonność do powstawania siniaków. Skutkiem chemioterapii jest również wypadanie włosów. Każdy kto przeszedł chemioterapię został ostrzeżony przed takimi skutkami, ale wciąż niewielu lekarzy mówi o długotrwałych skutkach leczenia chemioterapią. A należą do nich trwałe uszkodzenia serca, nerek, wątroby, objawy chronicznego zmęczenia, zmiany w układzie nerwowym (niechęć do aktywności, obniżenie samopoczucia). Długotrwałym skutkiem chemioterapii jest niepłodność, przyśpieszony rozwój osteoporozy. Skutki uboczne dotyczą także oczu i rozwoju zaćmy. Chemioterapia uszkadza DNA, przez co powoduje powstanie nowych nowotworów.

Rola diety w rekonwalescencji po chemioterapii

Chemioterapia najczęściej powoduje niechęć do jedzenia, obniżenie apetytu. Jednak rola prawidłowej, odżywczej diety jest bardzo istotna zarówno w okresie leczenia, jak i po nim. Dzięki prawidłowej diecie przyśpieszony zostaje powrót do sprawności, możliwe jest częściowe odwrócenie skutków leczenia, chociażby zmniejszenie ubytków kostnych i osłabienie kości. W czasie terapii stosować możemy specjalne odżywcze koktajle stworzone specjalnie dla osób, które są w czasie chemioterapii lub bezpośrednio po niej. Istotne jest spożywanie jak największej ilości antyoksydantów oraz flawonoidów, które są zawarte w świeżych owocach, warzywach, szczególnie o ciemnym kolorze (ciemno fioletowy). Dieta powinna być bogata w aminokwasy, między innymi istotna jest L- glutamina, wspomagająca układ pokarmowy. Bardzo ważne jest wspomaganie flory bakteryjnej jelit poprzez spożywanie probiotyków. Dietę należy uzupełnić w Omega 3. Ważne jest, aby dieta była w kolorze zielonym – zielone rośliny, algi, zawierają dużo chlorofilu, przyczyniającego się do tworzenia się krwi, oraz pomagają przywrócić właściwe, alkaliczne PH. Możemy to osiągnąć pijąc świeżo wyciskane soki, na przykład sok z czerwonego buraka. Ważne są również naturalne elektrolity zawarte na przykład w wodzie kokosowej. Warto dietę wzbogacić w wodorosty. Przy chorobie nowotworowej, szczególnie jelita grubego, warto spożywać jabłka, a także ocet jabłkowy, które zawierają oligosacharydy.

Ochrona podczas chemioterapii

Już podczas chemioterapii warto zadbać o ochronę. Okazuje się, że i tym razem na pomoc przychodzą algi morskie. Fikocyjanina jest fioletowym barwnikiem pozyskiwanym z algi morskiej spiruliny. Badania naukowe nad tym składnikiem wykazały, że fikocyjanina ma działanie ochronne na DNA. Uważa się, że niektóre formy raka są wywołane przez uszkodzenie DNA. Fioletowy barwnik osłania nić DNA, dzięki czemu chemioterapia w mniejszym stopniu przyczynia się do powstania innych form nowotworów. Co więcej fikocyjanina przyczynia się do odbudowy DNA. Inne badania wykazały, że wpływa ona na komórki macierzyste w szpiku kostnym, które przyczyniają się do produkcji białych krwinek, a co za tym idzie do wzmocnienia odporności. Fikocyjanina jest dostępna w postaci płynnej.

Co po chemioterapii?

W okresie po zakończeniu leczenia organizm jest bardzo wyniszczony. Na dolegliwości ze strony układu pokarmowego pomocny jest aloes, który łagodzi podrażnienia śluzówki żołądka oraz jelit, a także przyśpiesza proces gojenia się ran i owrzodzeń. Warto uzupełnić dietę w kurkuminę na wespół z pieprzem. Pozwala ona w naturalny sposób niszczyć komórki nowotworowe. Innymi pomocnymi w rekonwalescencji naturalnymi składnikami są imbir oraz żeń szeń – wzmacniają oraz pomagają odbudować odporność. Po chemioterapii ważny jest detoks organizmu. Możemy go osiągnąć stosując na przykład sól epsom, dodawaną do kąpieli. Detoksu nie wolno zakłócać. Po leczeniu na zawsze należy pożegnać się z paleniem papierosów, piciem alkoholu, a także należy ograniczyć zażywanie leków do minimum. W czasie leczenia i po nim wykluczone jest spożywanie cukru rafinowanego.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.