Kobieta o figurze typu gruszka wyróżnia się dosyć szerokimi biodrami i masywnymi udami, które kontrastują z drobną budową górnych partii ciała. Gruszka ma wąskie, przeważnie nieumięśnione barki, niewielkie piersi i długie ręce. Zobacz, jaka dieta pozwoli zrzucić zbędne kilogramy i odpowiednio ukształtować twoją sylwetkę.
Naukowcy udowodnili, że panie z figurą gruszki są bardziej narażone na problemy ze stawami, dlatego zalecają spożywanie produktów bogatych w wapń, który wzmocni nasze kości, ale również dodatkowo wspomoże proces odchudzania. Tak więc w menu powinny znaleźć się produkty, takie jak niskotłuszczowe jogurty, kefiry, czy chude twarogi oraz przeróżne gatunki ryb.
Dodatkowo w celu zwiększenia odporności swojego organizmu oraz w trosce o stawy zaleca się spożywanie jak największej ilości warzyw i owoców bogatych w witaminę C. Pamiętaj, że surowe lub lekko podgotowane warzywa pobudzają do pracy twój układ pokarmowy: żołądek wytwarza duże ilości kwasu żołądkowego zaś organizm w celu rozdrobnienia i strawienia surowego jedzenia potrzebuje zużyć o wiele więcej energii. Ten szereg procesów dodatkowo
Przyspiesza również przemianę materii.
Niestety każda dieta wymaga od nas nie lada poświęceń. Analogiczna sytuacja ma się z dietą dla kobiet z figurą gruszki. Ponieważ mają one tendencję do przybierania na wadze głównie w okolicach bioder i ud powinny zdecydowanie zrezygnować z tłuszczów zwierzęcych, białego pieczywa, słodyczy, ciężkostrawnych dań i co istotne z alkoholu.
Przykładowy jadłospis
Zbyt duża ilość informacji może nie jednej osobie namieszać w głowie. Poniżej przedstawiamy krótki spis produktów, idealnie odpowiadających diecie kobiet „gruszek”. Pamiętajmy, że tak jak w przypadku innych diet, tak i tu niezwykle ważne jest picie ok dwóch litrów mineralnej wody niegazowanej dziennie.
ŚNIADANIE: omlet, płatki owsiane, płatki pięciu zbóż, jajko na twardo i na miękko, mandarynka, soki (marchwiowy, jabłkowy, pomarańczowy, grejpfrutowy, buraczany)
OBIAD: warzywa na patelnię, pieczona pierś z kurczaka, makaron razowy, polędwica wołowa, wszelkiego rodzaju ryby, ryż zwykły, buraczki na ciepło
KOLACJA: grahamka, parówka cielęca, tuńczyk, sałata, szpinak, warzywa
Przygotowywanie posiłku dla kobiety z figurą gruszki nie jest wcale takie trudne. Przede wszystkim należy pamiętać o tym, że muszą to być produkty bogate w cenne składniki mineralne, witaminy i niskokaloryczne. Odpowiednia dieta powinna być oczywiście połączona z regularnymi ćwiczeniami rzeźbiącymi dolne partie ciała. Które to właśnie stanowią największy problem kobiet z tym typem figury.
Wadą diet dla kobiet o figurze gruszki jest duża ilość błonnika w produktach dostępnych w jadłospisie. Niestety może on powodować, że nie będziemy mogły pochwalić się zbyt dobrym samopoczuciem oraz możemy zauważyć problemy ze skórą, która straci na atrakcyjności.