Dieta i jadłospis dla osób cierpiących na refluks żołądkowy

, Tagi , ,

Refluks żołądkowy przełyku polega na cofaniu się kwaśnej treści żołądka do przełyku, w wyniku którego treść pokarmowa zalega w przełyku, wywołując stany zapalne. Przyczyn występowania dolegliwości refluksowych może być kilka: od zaburzeń pracy dolnego zwieracza przełyku, przez nieprawidłową perystaltykę przełyku po zakłócenie czynności opróżniania żołądka. Do objawów choroby refluksowej należą, między innymi: zgaga, odbijanie, gorycz w ustach, pieczenie gardła, nudności.

W prawidłowym leczeniu refluksie pomocne jest wprowadzenie odpowiedniej diety.

Czym jest dieta refluksowa

Dieta refluksowa jest dietą leczniczą, wspomagającą terapię farmakologiczną, stosowaną w celu złagodzenia objawów choroby refluksowej oraz jako element profilaktyki przeciw refluksowej.

Dieta refluksowa – zasady

1. Ustalana indywidualnie na podstawie wyników badania pH-metrycznego przełyku, dzięki któremu lekarz jest w stanie określić dokładne przyczyny oraz stopień dolegliwości.

2. Dostarcza składników pokarmowych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

3. Jadłospis opiera się na spożywaniu 5-6 niewielkich posiłków dziennie.

4. Wymaga dokładnego przeżuwania pokarmów.

5. Wyklucza spożywanie produktów, nadmiernie pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.

6. Zawiera produkty poprawiające kurczliwość dolnego zwieracza przełyku.

7. Opiera się na pokarmach bogatych w białko.

8. Ogranicza ilość spożywanych tłuszczów i węglowodanów.

9. Wyklucza spożycie produktów smażonych, pieczonych i wędzonych.

10. Eliminuje owoce pestkowe oraz warzywa kapustne.

Produkty dozwolone i niedozwolone w diecie refluksowej

Produkty polecane przy dolegliwościach refluksowych:

  • nabiał i przetwory mleczne o niskiej zawartości tłuszczu
  • jajka
  • pieczywo jasne i razowe
  • kasze, zarówno drobne, jak i grube, ryż oraz makarony
  • miód
  • drób, wołowina, chude ryby (gotowane lub duszone)
  • warzywa: w szczególności marchew, ziemniaki, buraki, sałata zielona, najlepiej po obróbce termicznej (gotowaniu, duszeniu)
  • słaba herbata

Produkty nasilające dolegliwości refluksowe:

  • używki: alkohol, w szczególności niskoprocentowy (piwo, wino, drinki na bazie soków cytrusowych i soku pomidorowego), papierosy
  • kakao, mocna kawa i herbata, napary z mięty, napoje gazowane
  • czekolada oraz wszelkie wyroby z czekolady
  • tłuste sery (żółte i topione)
  • tłuszcz zwierzęcy
  • wędliny
  • wysoko słodzone dżemy i konfitury
  • zupy na wywarze mięsnym oraz zagęszczane śmietaną
  • owoce cytrusowe, soki z owoców cytrusowych oraz jabłka i banany
  • pikantne przyprawy (chilli, pieprz, curry, ostra papryka)
  • produkty smażone, pieczone i wędzone (dotyczy także warzyw, na przykład ziemniaków)
  • warzywa: kapusta, kalafior, brukselka, fasolka szparagowa, ogórek, cebula i warzywa cebulowe, pomidory, szparagi, karczochy, warzywa strączkowe
  • majonezy, tłuste sosy, kremy

Warto w tym miejscu zaznaczyć, że tolerancja na poszczególne produkty jest kwestią osobniczą.

Poprzedni

Dieta bezglutenowa a odchudzanie

Dokładny jadłospis diety kapuścianej

Następny

Dodaj komentarz