Dieta na obniżenie cholesterolu

Tagi , ,

Cholesterol to organiczny związek chemiczny, jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu i jest dostarczany przez pokarm jak i powstaje poprzez biosyntezę. W organizmie występuje w tkankach i osoczu krwi, ilość potrzebna człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania organizmu to około 140g.

Skąd bierze się cholesterol w organizmie

Związek ten pochodzi między innymi z poza organizmu, czyli dostarczany jest z pożywieniem, jego dużą zawartością są mięsa, wędliny (produkty pochodzenia zwierzęcego), natomiast rośliny mają go śladowe ilości, najwięcej zawiera go żółtko jaj. Cholesterol pochodzi głównie z wątroby, która wydziela żółć i to z nią dostaje się do dwunastnicy, a także ze złuszczonego naskórka przewodu pokarmowego, to właśnie te dwa czynniki sprawiają, że ponad połowa tego związku nie jest dostarczana poprzez pożywienie. Samoistnie nie jest wchłaniany przez organizm gdyż nie rozpuszcza się w wodzie, potrzebuje do tego soli kwasów żółciowych.

Rola cholesterolu w organizmie

Cholesterol spełnia główną rolę w wielu procesach biochemicznych, między innymi w syntezie witaminy D3 oraz hormonów. Jego obecność jest bardzo istotna dla poprawnej pracy komórek nerwowych i całego układu nerwowego. Badania wskazują, że jest bardzo ważnym antyoksydantem, a wytworzony przez wątrobę bierze udział w trawieniu tłuszczów i pomacha w lepszym wchłanianiu witamin: A,D,E i K.

Dieta na obniżenie cholesterolu

Nadmiar tego związku w organizmie szkodzi głównie sercu i układowi krążenia. Odpowiednia dieta zapewnia prawidłowy poziom tego związku w organizmie, jeśli jemy za tłusto, dużo i za słodko powstaje tak zwany zły cholesterol. Błonnik zawarty w produktach zbożowych, warzywach i owocach, jest rozpuszczalny w wodzie, wiąże tłuszcze w układzie pokarmowym, obniża poziom cholesterolu. Białko, ale zalecane jest tylko to pochodzenia roślinnego (soja), zawiera ona też związki obniżające poziom tego związku w organizmie, rośliny strączkowe, mleko to także produkt dostarczające białka, sycą, ale nie tuczą.

Witaminy zapobiegają odkładaniu złego cholesterolu, w związku z tym, że organizm ludzki nie wytwarza witamin muszą one, zatem być dostarczane w pożywieniu. Jak wiemy największym ich źródłem są warzywa i owoce. Zawarta w nich witamina C zapobiega odkładaniu się złego cholesterolu w ściankach naczyń krwionośnych. Zalecane jest spożywanie warzyw zwłaszcza zielonych, gdyż są one źródłem foliałów zapobiegających podnoszeniu się poziomu cholesterolu, czyli powstawaniu blaszek miażdżycowych.

Obniżenie cholesterolu a diety

Aby uniknąć podwyższonego cholesterolu a co za tym idzie chorób serca i miażdżycy, nie jest wymagana jakaś szczególna dieta. Każdy człowiek dbający o zdrowie przestrzega zasad prawidłowego żywienia polegający na zbilansowanym zestawie produktów potrzebnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Również w szczególnych przypadkach dieta może okazać się za mało wystarczalna, dlatego lekarze przepisują leki obniżające poziom tego związku w organizmie.

Poprzedni

Dieta dla dzieci z refluksem żołądkowym

Najlepsza dieta oczyszczająca – dieta sokowa

Następny

Dodaj komentarz