Dieta płaskiego brzucha

, , 11 maja 2014 Tagi , ,

Marzysz o płaskim brzuchu? Regularne ćwiczenia fizyczne nie wystarczą, aby osiągnąć w pełni zadowalający efekt. Należy je wesprzeć właściwą dietą.

 Czym jest dieta płaskiego brzucha

Dieta płaskiego brzucha jest jedną z prostszych i przyjemniejszych diet. Nie wymaga ogromu poświęceń, a jedynie odrobiny samozaparcia. Należy jednak pamiętać, że pełni ona rolę wspomagającą w stosunku do ćwiczeń fizycznych. Sama z siebie poprawi nieco wygląd brzucha, ale nie dokona cudu. Stosuje się ją w celu poprawy wyglądu brzucha: likwidacji tak zwanej oponki lub pozbycia się uciążliwych wzdęć.

Na czym polega

Dieta płaskiego brzucha wymaga przede wszystkim dużej systematyczności. Stosując się do jej zaleceń powinniśmy jeść niewielkie posiłki 4-5 razy dziennie, w odstępach nie większych niż 3 godziny, przyjmować duże ilości płynów, zrezygnować z przekąsek oraz produktów wzdymających i charakteryzujących się wysokim indeksem glikemicznym (IG). Swoją dietę powinniśmy natomiast wzbogacić o produkty bogate w błonnik i wapń. Uwaga! Należy pamiętać, że ważne są nie tylko odpowiednio dobrane produkty, ale również właściwe ich przygotowanie. I tak, jeśli jemy mięsa i ryby, gotujemy je, dusimy, grillujemy lub pieczemy w folii, pod żadnym pozorem nie smażymy. Jeśli mamy ochotę na marchewkę, jemy ją na surowo, nie gotujemy.

 Wskaźnik glikemiczny a płaski brzuch

Wskaźnik glikemiczny jest stosowany w celu klasyfikacji produktów zawierających węglowodany, pod względem ich wpływu na poziom glukozy we krwi. Kiedy spożywamy produkty o wysokim IG, tkanka tłuszczowa gromadzi się właśnie w okolicach brzucha. Dlatego też, jeśli chcemy pozbyć się „oponki”, powinniśmy maksymalnie ograniczyć spożycie produktów o wysokim IG. Odrzucenie takich produktów ograniczy przyrost tkanki tłuszczowej na brzuchu. Jeśli równocześnie przyjmować będziemy pokarmy o dużej zawartości wapnia, tkanka tłuszczowa zostanie szybciej spalona.

 Wzdęcia – przeszkoda na drodze do płaskiego brzucha

Problem wzdęć, będących objawem nieprawidłowo zachodzących procesów fermentacyjnych w jelitach, dotyczy bardzo wielu osób. Najczęściej winą za tę przypadłość obarczyć możemy niezdrową, ciężkostrawną, niezbilansowaną dietę. Do głównych winowajców zaliczamy: słodycze, słodkie owoce i soki owocowe, napoje gazowane, mleko, warzywa kapustne, nasiona roślin strączkowych oraz wszystkie potrawy smażone.

Produkty zalecane i niewskazane

 Do produktów zalecanych zaliczamy:

  • jogurty z żywymi kulturami bakterii,
  • pieczywo razowe,
  • soja,
  • odtłuszczone produkty mleczne,
  • surowe warzywa (z wyjątkiem warzyw wzdymających),
  • owoce: melony, jagody,
  • gotowane, grillowane lub pieczone w folii chude mięso oraz ryby,
  • zioła przyspieszające trawienie i łagodzące wzdęcia: majeranek, pieprz, gorczyca,
  • napary z mięty, rumianku, kopru

Produkty z wysoką zawartością błonnika: gruboziarniste pieczywo, grube kasze, ciemne makarony, brązowy ryż, płatki owsiane, surowe warzywa. Duże ilości niegazowanej wody mineralnej (ponad 2l dziennie). W ograniczonych ilościach, jako przekąska: suszone śliwki, gorzka czekolada, duszone owoce

 Produkty, których należy unikać:

  • warzywa o właściwościach wzdymających: fasola, groch, bób, kapusta, cebula,
  • białe pieczywo,
  • tłusty nabiał,
  • napoje gazowane i słodzone,
  • produkty o wysokie zawartości węglowodanów: cukier, słodycze, ciasta, mąka pszenna, białe pieczywo, makaron, owoce i soki owocowe (należy unikać w nadmiarze),
  • tłuste mięsa i ryby,
  • tłuszcze: smalec, słonina,
  • gumy do żucia,
  • sól,
  • paluszki, popcorn,
  • produkty wysoko przetworzone typu fast food.
Poprzedni

Zasady diety lightbox

Zasady diety ubogoresztkowej

Następny

Dodaj komentarz