Dieta przy cukrzycy typu II, przepisy na dania

, Tagi , ,

Dieta przy cukrzycy

Cukrzycy wyleczyć się nie da. Można za to spowolnić jej rozwój i zminimalizować jej skutki poprzez:

  • prawidłowe odżywianie się
  • aktywność fizyczną
  • prawidłowe leczenie
  • samokontrolę
  • systematyczną kontrolę lekarską.

Dieta cukrzycowa

Dieta cukrzycowa dobierana jest indywidualnie dla każdego chorego, zależnie od jego masy ciała i aktywności fizycznej.

Zasady diety cukrzycowej:

  • dobierana indywidualnie
  • 4 – 5 posiłków dziennie o stałych porach
  • spożywanie białek, tłuszczów i węglowodanów we właściwych proporcjach
  • warzywa i owoce spożywane na surowo (jeśli gotowane, to krótko, w małej ilości wody)
  • warzywa przy każdym posiłku
  • chude mięsa i ryby (wykluczone smażenie)
  • do obróbki termicznej tylko olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
  • do przyprawiania zup i sałatek: jogurt, mleko i oliwa
  • pieczywo i makarony pełnoziarniste, gruboziarniste kasze (duża zawartość błonnika)

Przykładowy jadłospis dzienny (1214 kcal) + przepisy

I ŚNIADANIE (272 kcal):

  • musli domowe – 15g: 1łyżeczka płatków owsianych + 1ł yżeczka płatków pszennych + 1łyżeczka płatków żytnich + szczypta ziaren sezamowych; zalać wrzącą wodą i odstawić na pięć minut; wlać 125 ml mleka (0,5%); po przestudzeniu wkroić jedną małą nektarynkę (100g)
  • kanapka: pół kromki (25 g) chleba żytniego pełnoziarnistego + 2 cienkie plasterki (10 g) piersi z indyka, pieczonej ze świeżym majerankiem
  • sałata rzymska (30 g) z sosem winegret: 1 łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek + 1/2 łyżeczki soku z cytryny + kiełki pszenicy

II ŚNIADANIE (126 kcal):

  • kanapka: 1/2 bułki z ziarnami (25 g) + 2 cienkie plasterki chudej szynki (10 g) + kilka listków cykorii (30 g)
  • 1/2 szklanki zsiadłego mleka (0,5%) lub jogurtu
  • 1 szklanka wody mineralnej

OBIAD (358kcal):

  • zupa z porów z grzankami na wywarze warzywnym lub mięsnym z indyka bez skóry, posypana natką: 80 g pora (krótko gotowany) + 15 g startej włoszczyzny (krótko gotowana z małą ilością marchwi) + sok z cytryny + grzanki z 1/2 średniej kromki pełnoziarnistego żytniego chleba
  • potrawka z indyka z warzywami, z przyprawą curry: 100 g indyka (uda lub podudzia bez skóry) + 50 g pietruszki, selera i marchewki pokrojonych w kostkę + cebula + czosnek + sok z cytryny
  • 1 ziemniak gotowany nietłuczony (90 g)
  • surówka ze szpinaku, sałaty i pomarańczy: 15 g szpinaku sałatkowego i sałaty lodowej (po kilka listków) + 1/2 pomarańczy (100 g) pokrojonej w cząstki + 1 łyżeczka dozwolonego tłuszczu + ocet z czerwonego wina do smaku
  • 1 szklanka wody mineralnej

PODWIECZOREK (129 kcal):

  • sałatka z brokułami, pstrągiem wędzonym, makaronem i ziołami prowansalskimi: 1 różyczka brokułów (50 g) blanszowane lub krótko gotowane + 15 g pstrąga wędzonego + 15 g (suchego produktu) razowego makaronu, ugotowanego al dente + 2 pieczarki marynowane + 1 łyżeczka dozwolonego tłuszczu + sok z ósmej części cytryny

KOLACJA (329 kcal):

  • 1 kromka chleba żytniego pełnoziarnistego (50 g)
  • surówka grecka po polsku z listkami świeżej bazylii: 40 g sera białego chudego lub półtłustego, pokrojonego w kostkę + 1 ogórek (100 g) + kilka pomidorków koktajlowych (100 g) + 5 g ciecierzycy, ugotowanej na sypko + cebula czerwona pokrojona w krążki + ocet winny + 1 i 1/2 łyżeczki dozwolonego tłuszczu + listki bazylii
  • 100 g jagód świeżych lub mrożonych
  • 1 szklanka herbaty z melisy
Poprzedni

Co jeść przy wysokim cholesterolu?

Czy mam anoreksję?

Następny

Dodaj komentarz