Dawniej to cholesterol uznawany był za główne zagrożenie dla ludzkiego życia i zdrowia. Namawiano więc do zmiany diety ze względu na ten konkretny związek. Aktualnie uważa się jednak, że to wysokie trójglicerydy są największym zagrożeniem. Dlatego osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu i trójglicerydów (obydwa te zjawiska bardzo często występują jednocześnie) zaleca się przejście na dietę obniżającą poziom tych ostatnich.
Skąd się biorą trójglicerydy we krwi?
Trójglicerydy to tłuszcze proste, pochodne (estry) glicerolu i kwasów tłuszczowych. Organizm wykorzystuje je jako źródło energii lub przetwarza w tkankę tłuszczową. Wysoki poziom trójglicerydów we krwi świadczy o zaburzeniach metabolicznych, które są skutkiem:
- diety bogatej w węglowodany proste i tłuszcze nasycone,
- alkoholizmu,
- braku aktywności fizycznej,
- zapalenia trzustki (to jeden ze skutków złej diety),
- nadwagi i otyłości oraz chorób metabolicznych takich jak np. cukrzyca,
Poziom trójglicerydów uzależniony jest też od pracy tarczycy i może wskazywać na choroby tego gruczołu, a u niektórych osób trójglicerydy są podwyższone wskutek uwarunkowań genetycznych.
Dieta przy wysokich trójglicerydach
Najważniejsze zalecenia dietetyczne dla osób z wysokim poziomem trójglicerydów są podobne do zaleceń dla osób z wysokim poziomem cholesterolu. W przypadku osób z duża nawagą i osób otyłych zaleca się schudnięcie – nie tylko zmianę diety, ale i stylu życia.
Jeśli zaś chodzi o samą dietę należy przede wszystkim:
- wyeliminować a przynajmniej znacząco ograniczyć ilość zjadanych tłuszczów nasyconych, które znajdują się przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego
- początkowo ilość tłuszczów należy ograniczyć do 30% dziennej podaży kalorii, jeśli to nie pomoże wskazane są kolejne redukcje odpowiednio do 20 i 10%
- tłuszcze obecne w diecie należy zastąpić tłuszczami nienasyconymi pochodzącymi z ryb i olejów roślinnych
- konieczne jest też wyeliminowanie z diety (a przynajmniej znaczące ograniczenie) prostych węglowodanów
- w posiłkach absolutnie nie wolno łączyć węglowodanów złożonych z tłuszczami, innymi słowy wszelkie zjadane pokarmy warzywne lub zbożowe powinny być postne
- w walce z wysokimi trójglicerydami warto wykorzystać też błonnik pokarmowy (zawarty w pełnoziarnistych produktach zbożowych, warzywach i owocach), a to dlatego, że blokuje on wchłanianie części tłuszczów i znacząco przyczynia się nie tylko do obniżenia poziomu trójglicerydów, ale i złego cholesterolu
- w ramach diety warto też zadbać o wspomożenie pracy wątroby, która wskutek wcześniejszych obciążeń dietetycznych może nie pracować w pełni sprawnie, na tym polu świetnie sprawdzają się zioła (ostropest plamisty) i karczochy
Jeśli nieodzowne jest leczenie farmakologiczne nie należy go pomijać. Jednak, jak dowodzą badania, w walce z cholesterolem i trójglicerydami podwyższonymi wskutek błędów żywieniowych i złego stylu życia najlepiej sprawdza się dieta.