Dieta reaktywna przy hipoglikemii

, Tagi ,

Nagłe spadki cukru i niski ich poziom po posiłku to najczęściej objawy hipoglikemii reaktywnej. Nieleczenie jej wiąże się z dużym niebezpieczeństwem dla zdrowia a nawet życia. Hipoglikemie rozpoznaje się gdy stężenie cukru we krwi spada do poziomu poniżej 55 mg/dl (3,0 mmol/l). Natomiast pełne objawy tej choroby występują przy spadkach cukru poniżej 40 mg/dl.

Objawy hipoglikemii

Osoba chorująca na hipoglikemię powinna umieć rozpoznawać objawy, które towarzyszą nagłym spadkom glukozy we krwi, by w razie konieczności szybko podjąć odpowiednie działania. Hipoglikemia jest chorobą, której towarzyszą następujące objawy:

  • uczucie głodu;
  • drżenie mięśni;
  • senność;
  • uczucie słabości;
  • kołatanie serca;
  • zaburzenia widzenia;
  • bóle głowy;
  • uczucie niepokoju;
  • pocenie się (hipotermia).

 

Reaktywna dieta – podstawowe zasady

1. Przede wszystkim, osoba która choruje na hipoglikemię powinna jeść 5 – 7 posiłków dziennie z zachowaniem 2,5 – 3 godzinnych przerw. Ważne jest również utrzymanie stałych pór posiłków ( dopuszczalne są odstępstwa trzydziestominutowe).

2. Unikać produktów bogatych w takie składniki jak: glukoza i sacharoza. Są to m. in.: ciastka, cukierki, batoniki, cukier, miód, pieczywo cukiernicze, napoje gazowane, nektary owocowe, makaron z białej mąki.

3. Spożywać produkty o niskim indeksie glikemicznym (czyli takie, które powodują wolny wzrost a następnie wolny spadek poziomu glukozy we krwi). Należą do nich:

  • pieczywo pełnoziarniste i razowe;
  • pieczywo chrupkie;
  • makarony pełnoziarniste;
  • ryż brązowy;
  • warzywa (wyjątki: dynia, gotowane ziemniaki);
  • jogurt naturalny;
  • mleko;
  • kasza gryczana;
  • mleko sojowe;
  • mięso ( bez panierki);
  • płatki śniadaniowe pełnoziarniste;
  • owoce (głównie jabłka, brzoskwinie, nektarynki, morele, owoce jagodowe, czarna porzeczka, śliwki);
  • czekolada gorzka ( 70 % kakao);
  • otręby, płatki owsiane;
  • twaróg.

Należy pamiętać, żeby do każdego posiłku dodawać porcję warzyw. U większości osób sprawdza się także dodawanie do posiłków błonnika pokarmowego (płatki owsiane, otręby, gotowe preparaty), który spowalnia proces wzrostu i spadku cukru we krwi. Należy wtedy pamiętać o piciu dużej ilości wody niegazowanej.

Co zrobić gdy poziom glukozy gwałtownie spadnie?

Gdy mimo wszystko zdarzy się, że poziom cukru gwałtownie spadnie, warto zjeść kostkę czekolady lub pół szklanki soku. Dlatego zawsze warto mieć przy sobie coś słodkiego, co szybko podniesie nam cukier. Brak reakcji w takim przypadku może skończyć się utratą przytomności, a w niektórych przypadkach nawet śmiercią. Należy jednak pamiętać, że każdy organizm jest inny i może różnie reagować na poszczególne produkty oraz ich ilość ( to co dla jednej osoby będzie prawidłowe, niekoniecznie sprawdzi się u kolejnej). Dlatego warto poznać swój organizm i nauczyć się rozpoznawać objawy nagłego spadku glukozy, a także nosić przy sobie glukometr, dzięki czemu w szybki sposób będzie można skontrolować poziom cukru w organizmie.

Poprzedni

Przepisy dla diety oczyszczającej

Jak poskromić apetyt na słodycze?

Następny

Dodaj komentarz