Dieta Turbo i jej efekty

Tagi , , , , , , ,

Dieta Turbo nie bez powodu nosi właśnie taką nazwę. Jej podstawowym celem jest maksymalne podkręcenie metabolizmu poprzez odpowiednie dozowanie węglowodanów i ograniczenie tłuszczy. Wprowadzanie przemiennych dni węglowodanowych i tych z dietą ubogą w składniki energetyczne sprawia. Że przyzwyczajony do ich przetwarzania organizm następnego dnia szuka paliwa, którego zabrakło. Zmuszony sięga po rezerwy tłuszczowe. Kiedy niedobory zostaną zakodowane i metabolizm przymierza się do zwolnienia dieta znów doładowuje go porcją węglowodanów zachęcając do pracy.

Co jeść w diecie Turbo?

Drugim ważnym czynnikiem wpływającym na chudniecie i tempo przemiany materii jest ilość i kaloryczność posiłków. Praktycznie cały czas dostarczane bywa pożywienie, a żołądek nigdy nie jest pusty. Więc zanim dotrze do nas świadomość poczucia głodu, już otrzymuje nową porcję. Dieta jest bogata w niezbędne do życia białko i sporo witamin. Mikroelementów i błonnika zawartych w dużej ilości spożywanych warzyw oraz owoców. W założeniu dieta pozwala osiągnąć w ciągu 10 dni spadek nawet 5 kg.

Podstawowe założenia diety turbo:

  • Standardowy program, diety zakłada czas jej trwania na 10 dni. Jednak po zakończeniu jednego cyklu można rozpocząć drugi, albo kontynuować ją po kilkudniowej przerwie.
  • Wszystkie dni diety składają się z 6 posiłków o łącznej wartości kalorycznej około 1000 kcal.
  • Każdy wykorzystany w diecie produkt należy do grupy wysoko nasycających. Co oznacza, że czas jego trawienia na długo zapewnia uczucie sytości.
  • Podstawowym składnikiem produktów jest duża zawartość błonnika a wszystkie posiadają zdolność obniżania poziomu glukozy we krwi.
  • Ważną cechą diety jest żonglowanie węglowodanami. Jednego dnia dostarczona spora porcja podkręca metabolizm. Odstawienie węglowodanów w kolejnym dniu zmusza rozgrzany organizm do spalania tłuszczu.
  • Zasada komponowania posiłków opiera się na czterech dozwolonych grupach produktów. Do pierwszej zaliczaj się głównie owoce. Druga grupa to produkty białkowe – mięso, ryby, orzechy, jaja, sery. Do trzeciej grupy zaliczane są warzywa a czwarta stanowi mieszankę większości wcześniejszych produktów. Plan diety ściśle określa, z której ile produktów grupy można zjeść, na który posiłek.
  • Posiłki można zamieniać kolejnością w ciągu dnia oraz spożywać w dowolnych ilościach, ale jedynie w obrębie grupy.
  • Z diety wyłączone jest pieczywo, sosy, soki owocowe, panierki,
  • Niezbędne jest spożywanie 2 litrów wody dziennie w równych odstępach czasu. Dozwolone są wszystkie napoje do wartości 10 kcal na szklankę.
Poprzedni

Fakty o rozciąganiu

Co potrzebne do domowej siłowni?

Następny

Dodaj komentarz