Dieta zgodna z grupą krwi A

, Tagi , ,

Od kiedy naukowcy odkryli powiązania pomiędzy grupą krwi a predyspozycjami i mechanizmami działań organizmu, jasnym stało się, że nie ma jednego, właściwego sposobu odżywiania dla całej ludzkości. O grupie krwi można powiedzieć – w wielkim skrócie -, że jest zapisem historii genetycznych przemian, jakie wieki temu doprowadziły do powstania człowieka. Właściciel grupy A ma więc inny rodowód genetyczny od osoby z grupą B czy 0, dlatego też ludzie podatni są na różne schorzenia, ich ciała wykazują różne zdolności, a przede wszystkim powinni się odmiennie odżywiać.

Grupa krwi a predyspozycje organizmu

To, jak wygląda dieta grupy krwi A, determinuje niski poziom kwasów żołądkowych, właściwy dla jej posiadaczy. Dlatego też osoby z tą grupą mogą odczuwać problemy po zjedzeniu produktów zwierzęcych, bo enzymy żołądkowe mają znaczący udział we wstępnym trawieniu. Po unormowaniu tej kwestii znikają dolegliwości związane z ociężałością po posiłku, bólami brzucha, rozkojarzeniem i brakiem energii. Dieta zgodna z grupą krwi najczęściej przyczynia się też do spadku wagi, bo prawidłowo działający układ pokarmowy odgrywa główną rolę w odchudzaniu. Jej podstawowym zadaniem jest zmaksymalizowanie możliwości ludzkiego organizmu, zapewniając mu jak substancje odżywcze najlepszej możliwie jakości, pasujące do predyspozycji genetycznych.

scoop of amaranth grain with old case in background
Fot. Depositphotos

Produkty niewskazane

Mięso to pierwszy produkt, którego spożycie ograniczyć powinni posiadacze grupy A. Dieta wegetariańska pozwoli odzyskać siły witalne i smukłą sylwetkę. Na początek warto wyeliminować produkty tłuste i ciężkostrawne – smalec, czerwone mięso, wędliny i kiełbasy. Człowiek przyzwyczajony do takich posiłków powinien stopniowo zastępować je na początek mięsem chudym, następnie rybami, a finalnie proteinami roślinnymi. Wysoko przetworzone dania – zupki w proszku, fast-foody, słodycze – również przyczyniać się mogą do problemów trawiennych, bo osobom z grupą A najbardziej sprzyjają posiłki organiczne i świeże. W tym przypadku – białkowych produktów odzwierzęcych – jogurtów, kefirów, masła – nie trzeba zupełnie wyrzucać z jadłospisu, ale warto znacząco ograniczyć. Jako że ludzie o grupie krwi A mają skłonności do nadmiernego stresowania się codziennością, muszą szczególnie dbać o wprowadzanie do diety wartościowych tłuszczy i białek. Choć polecane są im niemal wszystkie owoce i warzywa, unikać muszą mango, papai, pomarańczy czy batatów.

Konieczne w diecie grupy A

Orzechy, kiełki roślin oleistych, mleko sojowe i kokosowe powinny na stałe zagościć w kuchni posiadaczy grupy A. To one rekompensować będą braki wynikające z przejścia na dietę wegetariańską. Z tej roli świetnie wywiązuje się także tofu. Organizmowi najbardziej sprzyjają warzywa, szczególnie strączkowe, będące wartościowym źródłem białka. Fasolę, soję czy soczewicę warto spożywać nawet codziennie. Można przyjąć, że osoby z grupą A powinny sięgać po to, co aktualnie serwuje natura. Latem słodkie owoce, jesienią warzywa dyniowate i korzeniowe, zimą wyhodowane samodzielnie kiełki i warzywa bulwiaste, wiosną po nowalijki. Kondycję organizmu wzmocni też rezygnacja z soli i ostrych przypraw. O wiele lepiej sprawdzą się zioła – kolendra, natka pietruszki, bazylia -, które dostępne są w sklepach przez cały rok. Jeżeli chodzi o produkty zbożowe, to polecane są bezglutenowe, pełnoziarniste chleby, makarony i kasze.

Poprzedni

Zasady diety arbuzowej

Ile trzeba biegać by schudnąć?

Następny

Dodaj komentarz