Cukier zajmuje znaczącą pozycję w naszej diecie, gdyż słodkie potrawy powodują szybką poprawę samopoczucia psychicznego, wręcz stany euforyczne i tym samym uwalniają od codziennych problemów. W rzeczywistości cukier to jedna z najbardziej szkodliwych trucizn, której dodatkowym minusem jest fakt, że działa powoli i w sposób niewidoczny. Kiedy po latach pojawiają się efekty jest już często za późno na zmiany.
Naukowcy odkryli około 60 szkodliwych oddziaływań na nasz organizm.
- Węglowodany nie są przyswajalne przez organizm w czystej postaci, a ponieważ cukier nie zawiera absolutnie żadnych dodatków w postaci minerałów czy witamin. Ich brak powoduje wytwarzanie toksycznych substancji. Kwas pirogronowy to substancja gromadząca się w układzie nerwowym i mózgu, upośledzająca jego działanie. Pięciowęglowy cukier zajmuje czerwone krwinki zmniejszając możliwość transportowania tlenu i w konsekwencji niedotlenienie organów. Brak tlenu z kolei prowadzi do umierania komórek.
- Cukier powoduje stałe zakwaszanie organizmu. Taka sytuacja wyzwala w organizmie naturalny mechanizm przywracania równowagi kwasowo-zasadowej, w którym biorą udział minerały. Aby powstały neutralizujące obojętne kwasy z komórek wyciągane są magnez, wapń, sód i potas. Prowadzi to do osłabienia zębów, kości, włosów a także układu nerwowego.
- Cukier dostarczany w nadmiarze magazynowany jest w postaci glikogenu w wątrobie. Kiedy ta się już napełni rozszerzając do maksimum glikogen zostaje uwolniony w postaci kwasów tłuszczowych. Jeśli nie przestaniemy dostarczać cukru po kolei odłoży się w tkance tłuszczowej. Potem zaatakuje narządy upośledzając ich pracę, arterie, wreszcie układ nerwowy. W konsekwencji powstaje otyłość, nadciśnienie, zawały, zaburzenia pracy układu limfatycznego a obszarze układu nerwowego spadek aktywności móżdżku. Organizm nie jest w stanie regenerować się w normalnym tempie.
- Nadmiar cukru destrukcyjnie wpływa na pracę trzustki, która produkuje nadmiar insuliny, wywołując w konsekwencji insulinoodporność. Może też dojść do kilkukrotnego wzrostu poziomu cholesterolu i kortyzonu. Przy dłuższych zaburzeniach trzustka i nadnercza ulegają uszkodzeniu, pojawia się cukrzyca, hipoglikemia i choroby serca.
- Kolejnym problemem jest nadmiar tłuszczu we krwi, który angażując krwinki pozbawia je możliwości transportowania tlenu. Prowadzi to do degeneracji komórek i ciągłego uczucia zmęczenia.
- Nadmiar cukru szkodzi mózgowi. Do jego pracy niezbędna jest witamina B, która powstaje w jelitach dzięki istniejącym tam bakteriom symbiotycznym. Cukier zabija te bakterie wywołując niedobory witaminy B, a to negatywnie wpływa na procesy myślowe.
- Cukier prosty nasila choroby psychiczne, powoduje powstawanie kamieni żółciowych, wyzwala artretyzm, astmę, podnosi ciśnienie krwi. Sprzyja powstawaniu raka, wrzodów, grzybicy, przyspiesza procesy starzenia się.