O zdrowotnych właściwościach ryb i ich pozytywnym wpływie na organizm nie trzeba już dziś nikogo przekonywać, ale warto wspomnieć nieco o tym, dlaczego ryby powinno się spożywać i na czym polega ich dobrodziejstwo. Jak w każdej grupie pokarmowej tak i w tym wypadku nie jest ważne tylko to czy jemy ryby, ale też, jakie ryby wybieramy. Najważniejszym i zarazem najcenniejszym składnikiem ryb są kwasy wielonienasycone omega-3 nie tylko posiadające zbawienny wpływ na nasz układ sercowo-naczyniowy, nerwowy i odpornościowy, ale także nieosiągalne prawie w żadnym innym produkcie spożywczym, poza nielicznymi olejami i nasionami roślin oleistych, orzechami czy kukurydzą.
Korzyści spożywania ryb
Dodatkową korzyścią, jaką zapewnia jedzenie ryb jest zawartość selenu, jodu, żelaza i witamin A, D, E, których np. śledzie mają 10 razy więcej niż mleko. Selen odpowiada za hamowanie zmian miażdżycowych, a jego brak prowadzi do poważnych uszkodzeń gruczołów trawiennych. Jod reguluje hormonalną gospodarkę tarczycy, decydującą m.in. o prawidłowej wadze ciała, pracy układu nerwowego, mózgu, podstawową przemianę materii. Duże znaczenie ma także spożywanie małych rybek wędzonych lub w konserwach razem ze szkieletami, które bogate w wapń, fosfor i witaminę D mają pozytywny wpływ na układ kostny. Ryby, a zwłaszcza owoce morza są także bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka.
Korzyści, jakie osiągamy jedząc systematycznie 2-3 posiłki rybne tygodniowo bywają ogromne. Lista pozytywnych zmian obejmuje niemal każdy układ naszego ustroju.
Zawartym w rybach kwasom omega-3 i innym składnikom zawdzięczamy m.in.
- Obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL), a podwyższenie poziomu dobrego (HDL), związane z tym zmniejszenie zagrożenia miażdżycą.
- Obniżanie ciśnienia tętniczego krwi.
- Ochronę przez wylewami i zawałami dzięki obniżeniu krzepliwości krwi.
- Poprawę stanu skóry, włosów i paznokci, zmniejszenie objawów alotropowego zapalenia skóry.
- Poprawę pracy układu nerwowego poprzez zwiększenie ukrwienia mózgu.
- Ogólną poprawę samopoczucia i ustępowanie stanów depresyjnych w wyniku produkcji serotoniny.
- Poprawę funkcjonowania tarczycy
- Zmniejszenie skłonności do nadwagi i poprawę przemiany materii
- Obniżenie zagrożenia takimi chorobami, jak nowotwory, Alzheimer, demencja starcza, astma, anemia czy artretyzm
- Bogate źródło białka o poziomie przyswajalności nawet 97%
- Pozytywny wpływ na rozwój płodu