Dlaczego warto jeść dynię?

, Tagi , , , , , , , , , ,

Dynia to warzywo, a właściwie owoc w sensie botanicznym zaliczany do największych na świecie.W Polsce rośnie podobnie jak ogórki na długich kłączach pnących się po ziemi. Owocuje również na podobnej zasadzie jak ogórki, ale zamiast zielonych długich owoców ma ogromne żółte. Dynia rośnie w całej strefie klimatu umiarkowanego, choć jako produkt spożywczy stała się bardziej znana głównie w Stanach Zjednoczonych. W naszym kraju dynie kojarzą nam się raczej ze świętem Halloween. Jednak polska ziemia miała do czynienia z ziarnami dyni już wcześniej. Zarówno w przydomowych ogródkach jak i na polach dynia hodowana była już przez nasze babcie i prababcie. Najpopularniejszym posiłkiem na bazie dyni jest zupa dyniowa, ale pasjonaci kulinarnego świata wciąż prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowszych i smaczniejszych przepisów opartych o to ciekawe warzywo. Dynię można również marynować w zalewie octowej, dzięki czemu stanowi idealny dodatek do dań obiadowych. Choć obecnie dynia króluje raczej rzadko na naszych stołach, to warto zapoznać się z wiedzą na temat wartości odżywczych warzywa, które może stanowić niebanalny składnik naszej diety. Dowiedz się, dlaczego warto jeść dynię!

[AdSense-A]

CIEKAWOSTKA NR 1: DYNIA ZAWIERA MNÓSTWO BŁONNIKA I WODY

Dynia należy do warzyw, a więc szczyci się niską kalorycznością. Zawiera aż 90% wody, a w 100 g jest zaledwie 15 kcal oraz duża ilość błonnika, dlatego jest to idealny produkt dla odchudzających się. Biorąc pod uwagę, że jest duża i tania nie stanowi obciążenia kieszeni podczas kuracji odchudzającej. Jest też lekkostrawna i nie powoduje uczuleń.

CIEKAWOSTKA NR 2: DYNIE TO BOGACTWO BETA-KAROTENU

W owocach dyni znajduje się bardzo dużo beta-karotenu, czyli witaminy A niezbędnej dla zdrowia naszej skóry i dobrego wzroku. Im bardziej pomarańczowa dynia tym więcej w niej karotenu.

CIEKAWOSTKA NR 3: NAJWIĘCEJ WITAMINY ZNAJDZIESZ W DYNI!

Warzywo to jest bardzo bogate w związki mineralne i witaminy. Można w nim znaleźć żelazo, fosfor, cynk, miedź, magnez, selen, i mangan, a także witaminy B1, B2, PP, E i C.

CIEKAWOSTKA NR 4: SOK Z DYNI DZIAŁA MOCZOPĘDNIE

Dynia ma doskonałe właściwości moczopędne, dlatego jest zalecana osobom z nadwagą, opuchliznami nóg, wysokim ciśnieniem krwi, a także dzieciom z problemem moczenia nocnego. Podanie im dyni na kolację sprawi, ze przed snem pozbędą się problemu. Warzywo korzystnie oddziałuje na stany zapalne nerek i pęcherza moczowego.

CIEKAWOSTKA NR 5: DYNIA ODKWASZA I REGULUJE GOSPODARKĘ KWASOWO-ZASADOWĄ

Miąższ dyni wykazuje właściwości odkwaszające pozytywnie wpływając na zachowanie właściwego PH organizmu i ochraniając go przed wypłukiwaniem wapnia do neutralizacji kwasów.

CIEKAWOSTKA NR 6: DYNIA CHRONI PRZED WIELOMA CHOROBAMI

Pestki dyni zawierają zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, wspomagającą układ nerwowy lecytynę oraz przeciwgrzybiczną i przeciwbakteryjną kukurbitacynę,  a także sole mineralne i fitosterole. Pestki pomagają chronić przed miażdżycą, hamując odkładanie złogów cholesterolu i chorobami prostaty, są pomocne w stanach zapalnych skóry, wypadaniu włosów i łamliwości paznokci. Pestek używa się w medycynie ludowej do eliminowania tasiemca.

CIEKAWOSTKA NR 7:  DYNIA NIE DLA DIABETYKÓW

Dynia ma niestety wysoki indeks glikemiczny. Wynosi on aż 75. Komponując posiłek z dodatkiem tego warzywa trzeba go łączyć z produktami o niskim indeksie. Pestki są też kaloryczne, więc chociaż zdrowe, trzeba na nie uważać. 100 g pestek dyni zawiera 540 kcal.

Poprzedni

Co to jest ortoreksja?

Produkty niezbędne dla zdrowia!

Następny

1 komentarz do wpisu “Dlaczego warto jeść dynię?”

  1. Halowyn to nie nasze święto. Piszący artykuł jest w błądzie. Nam dynia kojarzy sie z dynią. Zreszta piszacy dalej mówi o babciach i prababciach, które dynię znały i uprawiały. Powtarzam : dynia Polakom kojarzy się z dynią a przykre, że redaktorowi kojarzy się inaczej. Inna kultura.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz