Dlaczego warto jeść kefiry?

27 kwietnia 2014 Tagi , , , , , ,

Kefir to jeden z najpopularniejszych napojów mlecznych znany od pokoleń. W przeszłości często wykorzystywano go, jako standardowy dodatek do posiłków, albo napój chłodzący. Trzymany w podwórkowej studni w środku upalnego lata był doskonałym sposobem na ugaszenie pragnienia, a zarazem zdrowym i przynoszącym wiele korzyści. Korzystając z doświadczeń wcześniejszych pokoleń, które nie odżywiały się sztuczną przetworzoną żywnością osiągając dzięki temu imponujący wiek warto przyjrzeć się bliżej zaletom kefiru.

Wartości odżywcze kefiru

Kefir powstaje w wyniku fermentacji mlekowej z udziałem określonych bakterii, które przetwarzają składniki mleka w cenne substancje. Do najważniejszych wartości zdrowotnych można zaliczyć:

• Brak laktozy, która nie jest tolerowana przez wiele osób.
• Dużą zawartość wapnia i witaminy D.
• Bogate źródło antyoksydantów.
• Żywe kultury drożdży.
• Dużą ilość probiotyków.
• Dużą ilość witamin B1 i B6 oraz kwasu foliowego.

Dlaczego warto jeść kefiry?

Ilość pozytywnych oddziaływań, jakie gwarantuje spożywanie kefiru jest spora, począwszy od małej kaloryczności po łatwą przyswajalność przez organizm. Ten ostatni powód sprawia, ze kefiry mogą, a nawet powinny spożywać osoby starsze, u których procesy trawienne są zaburzone.

Do najważniejszych pozytywów picia kefiru można zaliczyć:
• Szybki proces trawienia (2-3 razy szybciej niż mleko)
• Ze względu na proces homogenizacji duża przyswajalność tłuszczu
• Brak laktozy, dzięki czemu produkt dostępny jest dla osób z nietolerancją
• Mała kaloryczność (51 kcal/100 g), dzięki której kefir sprzyja odchudzaniu
• Wspomaganie układu nerwowego (Wit. B)
• Hamowanie nowotworów jelita grubego i piersi
• Pozytywny wpływ na apetyt i procesy trawienne
• Poprawa flory jelitowej
• Eliminowanie złych drożdży i zastępowanie dobrymi, zapobieganie drożdżycy
• Wzmacnianie kości i zębów, zapobieganie artretyzmowi
• Wzmacnianie odporności organizmu
• Obniżanie ciśnienia krwi
• Redukowanie objawów alergii

Odchudzanie z kefirem

Zalety  kefiru można mnożyć, ale przede wszystkim jest on doskonałym produktem wspomagającym proces odchudzania. Ten mleczny napój wpływa na wydzielanie żółci i soków trawiennych, dzięki czemu przyspiesza procesy trawienne i poprawia metabolizm. Z drugiej strony zawarte w nim bakterie wpływają na perystaltykę jelit. Kefir pity w dużych ilościach wypycha z organizmu wszystkie pozostałości przyczyniając się do jego odtruwania.  Przede wszystkim jest też niskokaloryczny. Osoby otyłe mogą stosować dietę kefirową w jednej z dwóch wersji. Szybkie tygodniowe odchudzanie polegające na piciu codziennie 1,5 litra kefiru i zjadaniu wybranego produktu mięsnego, warzywnego lub owocowego. Drugi sposób na dłuższy okres polega na spożywaniu posiłków z dodatkiem kefiru. Przykładowo może to być kefir z musli na śniadanie, ziemniaki z kefirem lub mizerią z kefiru na obiad i sałatka warzywno-serowa z kefirem na kolację.

Poprzedni

Jak zmusić niejadka do jedzenia

Najlepsze ćwiczenia na seksowny dekolt

Następny

1 komentarz do wpisu “Dlaczego warto jeść kefiry?”

  1. bo są super 😀 więcej nie trzeba mówić. Naprawdę pasują do większości dań jako picie czy jako dodatek do samego dania. Niesamowicie wyszczuplają i regulują przemianę materii. znalazłam artykuł o tym jak spłaszczają brzuch. Warto pić go nawet codziennie po kubeczku!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz