Dlaczego warto jeść pomidory?

Dlaczego warto jeść pomidory?

1385
PODZIEL SIĘ

Pomidory to warzywa cenione za doskonały smak, aromat i soczystość, idealnie nadające się do sałatek i na zimowe przetwory, które doskonale zachowują smaki i zapachy lata. Pomidory doczekały się nawet piosenki Wiesława Michnikowskiego o zabawnym tytule nawiązującym do języka włoskiego i to wcale nie bez powodu, bo dotarły do nas ze słonecznej Italii, a wcześniej na kontynent przywiózł je Krzysztof Kolumb. Do Polski przywędrowały dzięki królowej Bonie i jak wiele warzyw zostały tu docenione.

Pomidor to warzywo uniwersalne, nadające się zarówno do jedzenia w postaci surowej, w sałatkach i na kanapkach, jak również w postaci duszonej, w potrawkach, jako gęsty sos, dodatek do pizzy, zapiekanek, a także w postaci soku, pasty czy ketchupu. Warzywo też doskonale przechowuje się pasteryzowane, suszone w zalewie, a nawet mrożone. Tak powszechne wykorzystanie sugeruje znaczące walory odżywcze pomidorów. Jak jest naprawdę? Oto kilka faktów o tym ciekawym warzywie.

Dlaczego warto jeść pomidory?

Pomidory pochodzą z rodziny psiankowatych, do której zalicza się wiele roślin trujących. Szkodliwe substancje znajdują się w łodyżkach pomidorów, dlatego trzeba myć ręce po zrywaniu ich z krzaków. Trzeba też pamiętać, że wartościowe są te bardzo czerwone, najlepiej z upraw polowych.

Tajemnica pomidora

Najcenniejszym składnikiem pomidorów jest likopen – substancja nadająca im czerwony kolor. Ma ona wiele właściwości zdrowotnych. Nadaje koloryt cerze, wychwytuje i dezaktywuje wolne rodniki, ma silne działanie antynowotworowe oraz wykazuje dwa razy silniejsze działanie antyutleniające niż beta karoten.

Pomidory są jednym z niewielu warzyw, które po przetworzeniu wykazują większe właściwości zdrowotne niż w stanie surowym. Likopen magazynuje się w koncentratach i sokach w ilościach znacznie większych niż w stanie surowym. Pomidory zawierają również sporo cennych witamin. Do najważniejszych zaliczają się witaminy C, B1, B2, B6, K, E, PP, a także sole mineralne i karoten. Witaminy C jest aż 40% zalecanej dziennej dawki, a karotenu (witaminy A) 15% dziennego spożycia.

Wartość kaloryczna pomidorów

Wartość kaloryczna pomidorów to zaledwie 16-18 kcal/100 g w stanie surowym. Pomidory mają aż 95% wody, dlatego można ich jeść dużo bez ryzyka przybierania na wadze. Zawierają też niewiele węglowodanów, za to dużo błonnika, który nie tylko oczyszcza organizm, ale też przyśpiesza metabolizm. Zbawienna jest też duża zawartość żelaza i potasu. Pierwsze z nich wpływa na produkcję czerwonych krwinek, drugie reguluje ciśnienie krwi i pozytywnie wpływa na funkcjonowanie mózgu.

Pomidory sprawdzają się w diecie kobiet ciężarnych i osób zestresowanych, ponieważ zawierają kwas foliowy posiadający właściwości uspokajające. To smaczne i aromatyczne warzywo znalazło także swoje zastosowanie w kosmetyce. Dziś ekstrakty z pomidorów używane są w kosmetologii do smarowania skóry – pomidory łagodzą jej zmiany chorobowe  i likwidują przebarwienia.

Pomidory dziś spożywane są prawie na całym świecie. Wielką miłością do pomidorów pałają szczególnie Włosi oraz mieszkańcy krajów zlokalizowanych nad Morzem Śródziemnomorskim. Klienci sklepów oraz warzywniaków wybierają pomidory cechujące się wyjątkową czerwienią, miękkością oraz aromatem – często z dodatkiem pozostawionych dla walorów estetycznych strąków łodyżki. Pomidor jest nieodłącznym składnikiem dań spaghetti, pizzy, sałatek, np. sałatki śródziemnomorskiej, sosów do pizzy oraz zup i kremów. Jest także jednym z ulubionych warzyw Polaków.

 

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.