Dlaczego warto jeść śledzie?

12 kwietnia 2014 Tagi , , , ,

Polska kuchnia charakteryzuje się wieloma coraz to innymi sposobami przyrządzania tak popularnego produktu, jakim są śledzie. Jemy je w oleju, occie, śmietanie, z cebulą, jajkiem i na wiele różnych sposobów. Dominują na naszych stołach podczas zakrapianych przyjęć gdyż stanowią idealną przekąskę. Katolikom w trakcie trwania postu zastępują zakazane produkty mięsne, a mniej rygorystyczni wegetarianie również włączają je do swojego jadłospisu. Na szczęście śledź to nie tylko bardzo smaczna i popularna ryba, ale również bardzo zdrowy produkt.

Dlaczego warto jeść śledzie?

Śledzie są bogatym źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka. Przeciętnie w 100g części jadalnej śledzia znajduję się około 16, 3 g tego cennego składnika.

[AdSense-A]

Białko śledzia ma bardzo wysoką jakość, gdyż zawiera ono wszystkie niezbędne aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. W delikatnym mięsie śledzia znajduje się spora ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które stanowią niezwykle cenny składnik naszej codziennej diety. Kwasy omega-3 pozytywnie działają na nasz układ immunologiczny wzmacniając go. Co więcej obniżają one poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie krwi.

  • Śledzie są również bogatym źródłem witamin. Już w 100 gramach śledzia jest osiem razy więcej witaminy D niż w całej szklance mleka! Stwierdzono w nich również duże ilości dobrze przyswajanych witamin A, D oraz witamin z grupy B – B1, B2, B6 i B12. Wszystkie te składniki są dowodem na to, że jedzenie śledzi wzmacnia skórę, kości, włosy i paznokcie, działa przeciwnowotworowo i korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy.
  • Śledzie to również cenne źródło składników takich jak jod, żelazo, cynk, miedź i fosfor. Jod reguluje hormon tarczycy, żelazo zapobiega anemii i bierze udział w procesach dotleniających mózg, a wapń to główny składnik silnych i mocnych kości. W śledziu odnajdziemy spore pokłady potasu, czyli składnika wspomagającego procesy odchudzania. potas pomaga usuwać z organizmu nadmiar wody, a dobre kwasy tłuszczowe wspomagają przemianę materii.

Na co zwracać uwagę przy zakupie śledzi?

Okazuje się, że śledź śledziowi nierówny. Śledzie, które pokryte są solanką mieć nieuszkodzoną, przylegającą do mięsa skórę, srebrzyste łuski, mięso ściśle przylegające do ości, oraz estetyczne białe zabarwienie. Śledzie, które niedokładnie zostały nią pokryte mienia smak na gorzkawy i mdły a skóra jest brązowa lub żółta.

Poprzedni

6 super porad dla wegetarian

Cebula i jej właściwości lecznicze

Następny

1 komentarz do wpisu “Dlaczego warto jeść śledzie?”

  1. Nie poruszyliście ważnej kwestii jaką jest marynowanie śledzia w occie. Nie jest to najlepszy sposób, ponieważ wypłukuje wiele waznych mikro i makroelementów. Nadal jednak śledź jest tym czym tuńczyk w japonii – królem ryb i tego nalezy się trzymać.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz