Dlaczego warto jeść szparagi?

, Tagi , , ,

Szparagi to danie kojarzące się ze światem wyższych sfer, luksusowymi restauracjami i hotelami oraz ważnymi przyjęciami i kuchnią francuską. W rzeczywistości, ponieważ nie rosną w naszym klimacie i trzeba je sprowadzać zza granicy przez wiele dziesięcioleci, kiedy Polska była odcięta od zachodu monumentalnym murem nie trafiały do nas nawet tak drobne rzeczy, jak warzywa. Ostatnie lata wiele zmieniły w tej kwestii, a na rodzimym rynku pojawiły się zarówno brokuły, jak i szparagi czy bardziej egzotyczne owoce.

Szparagi są warzywem o ciekawym wyglądzie, który zazwyczaj budzi wiele pytań, co do źródła pochodzenia. Najczęściej kojarzone są z korzeniami, ale tak naprawdę nie są nimi, lecz młodymi pędami wyrastającymi na kilkadziesiąt centymetrów z podziemnego kłącza. Dwa dostępne na rynku kolory są efektem tego, że część z nich rośnie na powierzchni a inne leżą płasko na ziemi przysypane jej warstwą. W tej drugiej sytuacji brak światła słonecznego powoduje zanik chlorofilu.

green vegetable on stainless steel tray
green vegetable on stainless steel tray, Christina Rumpf at Unsplash

Dowiedz się, dlaczego warto jeść szparagi i jak należy je gotować!

  • Jako przedstawiciel warzyw szparagi są niskokaloryczne. 100 g produktu zawiera jedynie 15 kcal, dlatego sprawdzają się jako potrawy w dietach odchudzających. Te walory wzmacnia również zawartość błonnika, który pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit oraz wywołuje uczucie nasycenia.
  • Szparagi są też bogate w składniki mineralne takie, jak magnez, fosfor, sole potasowe, sód, wapń, oraz witamina B. Zielone szparagi zawierają również przeciwutleniacze, witaminę C i karoten.
  • Związki azotu i siarki znajdujące się w szparagach mają pozytywny wpływ na prace nerek. Pomagają też zapobiegać kamicy nerkowej.
  • Szparagi zawierają glutation, czyli rodzaj białka odgrywającego znaczącą rolę w zwalczaniu m. in. nowotworów i choroby Alzheimera. 100 g produktu zawiera około 70 mg glutationu.
  • Warzywo jest też bogate w trzy inne związki: asparaginę działająca moczopędnie, pomocną w leczeniu reumatyzmu i łagodzeniu objawów napięcia przedmiesiączkowego, kwas foliowy sprzyjający kobietom planującym ciążę oraz inulinę niezbędną dla układu pokarmowego. 10 ugotowanych pędów dostarcza 225 µg kwasu foliowego.
  • Szparagi są przeciwwskazaniem dla osób na diecie niskopurynowej, bowiem zawierają spore ilości tej substancji.

 Jak kupować i gotować szparagi?

Podczas zakupu szparagów zwróć szczególną uwagę na główki szparagów oraz końcówki. Główki powinny być zamknięte, zaś końcówki wilgotne. Dobre jakościowo szparagi są jędrne i sprężyste! Przy wyborze białych szparagów zwróć uwagę na ich grubość – białe szparagi nie powinny być bardzo cienkie – najlepiej wybierz te o średniej grubości, gdyż przed ugotowaniem musisz je obrać ze skórki.

Białe szparagi: Myjemy, odcinamy końcówki (to jest tak około 1/3 każdego szparaga) i wkładamy do gotującej się wody – najlepiej główkami nad wodą, gdyż są one najdelikatniejsze i po pełnym zanurzeniu mogą się później rozpadać.

Zielone szparagi: Myjemy, obcinamy 1/3 czyli końcówki i wkładamy do gotującej się wody. Najlepiej główkami podan wodą.

Szparagi zielone gotujemy krócej a niżeli szparagi białe. Zielone należy gotować ok. 10 minut, zaś białe ok. 15 minut. Miękkość szparagów najlepiej sprawdzić widelcem. Po ugotowaniu delikatnie wyciągnąć na cedzak, a następnie na talerz. Najprostszym sposobem spożycia szparagów jest podanie ich z masłem.

Poprzedni

Pić czy nie pić do posiłku?

Jak zwiększyć kaloryczność posiłków?

Następny

1 komentarz do wpisu “Dlaczego warto jeść szparagi?”

  1. Szparagi? Rewelka!!! od 3 miesiecy staram sie schudnac chodzac na silownie ale nietety nic z tego…. a jak sie juz poddałam to znalazłam tabletki Acetomale. I to wlasnie szparagi sa ich glownym skladnikiem. Po 3 tygodniach brania tych tabletek schudlam wiecej niz w 3 miesiace katuszy na siłce- żaluje że dopiero teraz je odkryłam bo zmarnowałam 3 miechy a już bym ważyła z 10 kg mniej od tch tabletek. Moja siora miała straszny celulit i tez zaczela brać Acetomale- już widać ze skora jest gladsza!!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz