Dlaczego warto jeść twaróg?

, Tagi , , , ,

Twaróg jest powszechnie zalecany w większości diet odchudzających, jako zapewniający uczucie sytości przy jednoczesnym małym ładunku energetycznym. Uważany jest też powszechnie za zdrowy i od najmłodszych lat podawany na każde śniadanie małym dzieciom. Jedzą go też osoby pracujące nad kształtowaniem masy mięśniowej, osoby na diecie lekkostrawnej. Czy jednak faktycznie twaróg zawiera tak wiele wartości, że watro go jeść na każde śniadanie?

Dlaczego warto jeść twaróg?

  • Biały ser jest produktem niskokalorycznym. Porcja 100 g zawiera jedynie 99 kcal, ale jest sycąca i na długo zaspokaja uczucie głodu.
  • Ser chudy zawiera niewielkie ilości tłuszczu, ale za to znacznie mniej wartościowych pierwiastków. W tłustym serze jest więcej witaminy A i wapnia. Zawartość tłuszczu w serze nie wpływa na poziom witaminy B oraz minerałów.
  • Twaróg jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka niezbędnego do budowy komórek. Dzięki niemu kształtują się mięśnie, regeneruje mózg, powstają hormony i enzymy. 100 g sera zawiera 19,8 g białka.
  • Biały ser to bogate źródło wapnia, przydatnego do budowy kości i zębów, a także w wielu procesach organicznych. W twarogu jest też wiele innych związków mineralnych. 100 g sera to po 96 mg wapnia i potasu, 240 mg fosforu, 41 mg sodu, a także mangan, miedź, magnez, cynk, żelazo.
  • Białe sery są lekkostrawne, więc doskonale sprawdzają się w posiłkach dietetycznych. Wynika to z procesu rozkładania laktozy na kwas mlekowy, który jest bardzo łatwo przyswajalny nawet przez małe dzieci.
  • Twaróg nie jest też niestety bez wad. Jego duża ilość spożywana na przykład na diecie białkowej może prowadzić do uszkodzeń nerek oraz podwyższenia poziomu cholesterolu. Najbardziej optymalna ilością jest około 200 g dziennie.
  • Za kontrolą spożywania twarogów przemawia także zdolność do zakwaszania organizmu, które jest potem neutralizowane dzięki pozyskiwaniu z organizmu wapnia. Zjadając codziennie porcję twarogu trzeba tez pamiętać o produktach wapniowych.
  • Negatywną cechą serów twarogowych jest zawartość kazeiny, która w żołądku wytrąca się i oblepia cząsteczki innych pokarmów. Aby je strawić organizm musi sobie poradzić najpierw ze strawieniem kazeiny.
Poprzedni

Żółte sery – Rodzaje i właściwości

Sposoby na jędrny biust bez rozstępów

Następny

1 komentarz do wpisu “Dlaczego warto jeść twaróg?”

  1. Pingback: Lunchbox- dietetyczne naleśniki, mieszanka orzechów i twaróg z malinami | słodkamuffinka

Dodaj komentarz