Dieta kapuściana oparta jest przede wszystkim na warzywach. Zjadając je, dostarczamy organizmowi dużo witamin oraz błonnika, który reguluje pracę jelit, a więc sprzyja odchudzaniu. Głównym składnikiem diety kapuścianej jest, jak sama nazwa wskazuje, kapusta. Z kapusty włoskiej przygotowujesz zupę, która będzie stanowić podstawę Twojego menu przez 7 dni trwania diety.
Zalety i wady diety kapuścianej
Zalety:
- dostarczenie organizmowi sporej ilości witamin
- duża utrata masy ciała w bardzo krótkim czasie – około 4-5 kg w ciągu tygodnia
- nieskomplikowane i tanie posiłki
Wady:
- dieta monotonna
- dieta uboga w białka i węglowodany
- daje krótkotrwały efekt
Ocena dietetyków
Dietetycy są przeciwni stosowaniu diety kapuściane. Zdaniem ekspertów, tak szybka utrata masy ciała następuje przede wszystkim na skutek utraty wody (ze względu na silne moczopędne właściwości kapusty) oraz masy mięśniowej, a nie tkanki tłuszczowej, co jest przecież głównym celem stosowania terapii odchudzającej.
Przepis na kapuścianą zupę
Składniki:
1 główka kapusty włoskiej (ok. 1,5 kg)
2 średniej wielkości papryki
5 pomidorów
2 średnie cebule
3 gałązki selera naciowego
3 l wody
przyprawy: pieprz, pietruszka, koper, bazylia, czosnek, curry
Sposób przygotowania:
Kapustę i cebulę poszatkuj. Pomidory sparz, obierz ze skórki, z papryki usuń nasiona. Pomidory, paprykę oraz seler pokrój w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki wrzuć do garnka, dodaj przyprawy i zalej 3 l wody. Gotuj do miękkości. Tak przygotowaną zupę możesz jeść do woli. Pamiętaj o zakazie używania soli, kostek bulionowych itp.
Dokładny jadłospis diety kapuścianej
Dzień 1
zupa kapuściana (dowolna ilość)
70 dag owoców w kilku porcjach: jabłka, pomarańcze, arbuz, melon (z wykluczeniem: czereśni, bananów, awokado)
2 l wody niegazowanej
Dzień 2
zupa kapuściana (dowolna ilość)
1 kg warzyw w kilku porcjach (z wykluczeniem kukurydzy, groszku, fasoli, ziemniaków)
zabronione owoce
2 l wody niegazowanej
Dzień 3
zupa kapuściana (dowolna ilość)
70 dag warzyw: marchew, brukselka, kalafior, ogórki (z wykluczeniem roślin strączkowych: groszku, fasoli, kukurydzy oraz ziemniaków)
50 dag owoców: melon, jabłka, arbuz (z wykluczeniem bananów, awokado, czereśni)
2 l wody niegazowanej
Dzień 4
zupa kapuściana (dowolna ilość)
3 banany
odtłuszczone mleko (dowolna ilość)
2 l wody niegazowanej
Dzień 5
zupa kapuściana (dowolna ilość)
25 dag piersi z kurczaka lub chudej wołowiny gotowanej lub grillowanej bez tłuszczu
5 pomidorów (około 1/2 kg)
2 l wody niegazowanej
Dzień 6
zupa kapuściana (dowolna ilość)
25 dag filetu z ryby duszonego lub gotowanego
1/2 kg warzyw zielonych
2l wody niegazowanej
Dzień 7
zupa kapuściana (dowolna ilość)
1 szklanka ryż brązowego lub kaszy gruboziarnistej (może być z owocami i cynamonem)
1/2 kg warzyw (z wykluczeniem groszku, fasoli, kukurydzy, ziemniaków)
2 l wody niegazowanej, soki owocowe niesłodzone, soki warzywn