Gorączka? To dobrze!

Tagi , , , , , ,

Objawy chorób nie są dla nas przyjemne, a często przeszkadzają w normalnym funkcjonowaniu. Nic dziwnego, że chcemy się ich jak najszybciej pozbyć i wrócić do obowiązków. Tymczasem okazuje się, że często popełniamy błąd.

Naturalne odruchy ciała a leki

Na wiele dolegliwości mamy sprawdzone leki dostępne bez recepty w aptece. Okazuje się, że mogą one wyrządzić więcej szkód niż pożytku, a my wcale o tym nie wiemy. Przede wszystkim mylimy przyczynę choroby z objawem. Objawy choroby są naturalną reakcją organizmu na zagrożenie, świadczy to o prawidłowo działającym układzie odpornościowym. Większość leków działa objawowo, czyli usuwa te objawy, jednocześnie zakłócając naturalny proces powrotu do zdrowia. Co więcej wcale nie leczą przyczyny choroby, która równie dobrze po jakimś czasie może nawrócić. Nie do końca wyleczona choroba przekształca się w różne inne dolegliwości, a nawet może powodować różne inne komplikacje, nie zawsze łączone z przechodzoną chorobą.

Czy gorączka jest zła?

Gorączka jest jednym z naturalnych reakcji organizmu na chorobę. Zarówno bakterie, jak i wirusy nie są przystosowane do wysokiej temperatury. Przykładowo wirus boreliozy ginie już w czterdziestu dwóch stopniach, a do zwalczenia gruźlicy wystarczy gorąca woda. Podniesienie temperatury ciała zabija zarazki. Wbrew pozorom gorączka, nawet wysoka, jest dobrym znakiem. Oczywiście nie może być zbyt wysoka, wówczas jest zagrożeniem. Jednak zbijanie gorączki lekami przeciwgorączkowymi nie jest wskazane. Powinna ona samoczynnie minąć o ile będziemy w stanie znaleźć i zwalczyć przyczynę choroby. Jest to najczęściej bakteria lub wirus, który możemy zwalczyć z dużym powodzeniem całkowicie naturalnie. Jednym z naturalnych lekarstw bardzo dobrze zwalczających wirusy i bakterie jest olejek z oregano. Użyty w bezpiecznym stężeniu pozwala pozbyć się problemów.

Biegunka i wymioty

To jedne z najbardziej uciążliwych i wymęczających objawów choroby. Gdy trwa długo powoduje odwodnienie organizmu, a w przypadku organizmów słabszych może to prowadzić nawet do śmierci. Dlatego ważne jest jak najszybsze znalezienie przyczyny przedłużającego się stanu chorobowego. Ale pamiętajmy również, że jednocześnie biegunka i wymioty są dla nas zbawieniem. Organizm pomaga w ten sposób usunąć z układu pokarmowego toksyny, które mu nie służą. Nie zawsze jest to skuteczne, ale w wielu przypadkach potrafi uratować życie, na przykład w przypadku przedawkowania leków. Biegunka pozwala na usunięcie z układu pokarmowego bakterii i wirusów. Najczęściej trwa jeden do trzech dni. W tym czasie należy przyjmować większe niż zwykle ilości wody, ziół oraz spożywać płynne, łatwo strawne pokarmy. Pomimo osłabienia zdrowy, silny organizm powinien poradzić sobie z chorobą.

Kaszel

Kasłanie jest najbardziej uciążliwe w ciągu nocy, kiedy zupełnie nie daje spać. Ma również swoją ważną funkcję. Pozwala na usunięcie z dróg oddechowych bakterii lub wirusów odpowiedzialnych za chorobę. Jeśli pojawia się kaszel suchy, to organizm ma problemy z usunięciem przyczyny choroby lub podrażnienia płuc. Na kaszel najczęściej stosowany jest syrop, ale niewielu z nas wie jak syrop ten działa. Zagłusza on stan zapalny w organizmie poprzez zawartość takich leków jak kodeina, noskapina, hydrokodon, florkodyna lub dekstrometorfan. Niektóre z tych substancji w większym stężeniu mają działanie narkotyczne. Przyczyna kaszlu nie musi zostać rozpoznana. Aby na dobre pozbyć się nawracającego, męczącego kaszlu, potrzeba zwiększać odporność organizmu, aby sam mógł poradzić sobie lub zapobiec nawracającym stanom zapalnym płuc i układu oddechowego.

Zgaga

Tak zwana zgaga kojarzy się z wysoką kwasowością w żołądku. Uważa się, że nadmierna ilość kwasu powinna zostać zneutralizowana. I na tej zasadzie działa większość leków na zgagę. Neutralizują one kwas żołądkowy i rzeczywiście zgaga znika. Jednak nie oznacza to, że problem zdrowotny został rozwiązany. Zgaga ma różne przyczyny, być może zjedliśmy za dużo ostrego jedzenia, albo w ogóle za dużo. Jednak nawracająca zgaga jest związana nie z nadmiernym, lecz ze zbyt niskim poziomem kwasu żołądkowego. Jest go za mało, by nawet normalnej wielkości porcje jedzenia mogły zostać strawione, stąd „cofanie się” pokarmu do górnych części układu pokarmowego i drażnienie ich, w rezultacie nieprzyjemne uczucie pieczenia. W tym przypadku, po stwierdzeniu, że rzeczywiście kwasu jest zbyt mało, należy wyrównać jego ilość. Wspomoże to trawienie i przyjmowanie ważnych dla organizmu pierwiastków, takich jak żelazo, którego proces wchłaniania rozpoczyna się już w żołądku. Natomiast rozrzedzanie kwasu żołądkowego, którego już jest mało spowoduje jeszcze większe trudności w trawieniu oraz wchłanianiu a w rezultacie szereg innych chorób. Dlatego nie jest wskazane walczenie ze zgagą za pomocą leków zobojętniających. Zwróćmy większą uwagę na to, co jemy oraz co pijemy.

Poprzedni

Zegarek wodoszczelny – co to znaczy i jaki wybrać?

Cholesterol i poziom trójglicerydów, które jest większym zagrożeniem?

Następny

Dodaj komentarz