Gotowanie a witaminy!

, 12 kwietnia 2014 Tagi , , , ,

Każdy z nas wie, że warzywa to bardzo cenne źródło witamin i minerałów, jednak czy zadawaliście sobie pytanie jak je przygotowywać, aby zachowały wszystkie te składniki odżywcze? Czy temperatura otoczenia ma wpływ na właściwości witamin? Przeczytaj poniższy artykuł pt „Gotowanie a witaminy” i dowiedz się, jak klasyczne gotowanie wpływa na wartości odżywcze warzyw i owoców i jak przygotowywać posiłki, aby cieszyć się jak największą dawką witamin!

Co dzieje się z warzywami podczas gotowania?

Wysokie temperatury, czyli działanie wrzącej wody źle wpływa na znajdujące się w niej produkty. Podczas procesu gotowania warzywa tracą największe ilości cennych składników. Witaminy rozpadają się pod wpływem wysokich temperatur, a wiele minerałów przechodzi do wywaru.

[AdSense-A]

Gotowanie na parze – najlepsza alternatywa!

Produkty gotowane na parze zachowują najwięcej składników odżywczych. Dla porównania: zwykłe gotowanie zmniejsza ilość witaminy C w warzywach o 70% to gotując na parze tracimy jej zaledwie 40%. Powodem takiego stanu rzeczy jest fakt, że produkty skąpane są w parze wodnej, a nie prawdziwej wodzie, dzięki czemu składniki odżywcze nie mają gdzie „uciekać”. Dodatkową zaletą gotowania na parze jest bardzo krótki czas oczekiwania na gotowe produkty.

Kilka porad, jak zachować wartość odżywczą warzyw!

Aby lubiane przez nas warzywa zachowały odpowiednie pokłady składników odżywczych przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę na kilka podstawowych zasad. Oto one:

Do gotowania używaj jak najmniejszej ilości wody. Cenne minerały wypłukują się z warzyw i przechodzą do jej składu ostatecznie kończąc w kuchennym zlewie. Staraj się gotować produkty możliwie jak najszybciej, dlatego wrzucaj je bezpośrednio do wrzątku, co skróci czas ich kąpieli we wrzątku.
Jeżeli kroisz warzywa rób możliwie jak największe kawałki. Im mniejsza kostka np. ziemniaka tym więcej witamin będzie w stanie ją opuścić. Rozdrobniony surowiec łatwiej chłonie obce zapachy i szybciej traci własne substancje aromatyczne.
Starajmy się nie obierać produktów ze skórki, gdyż jest to najlepsza droga na odkrojenie z nich najwartościowszych składników. Jeżeli już musimy pozbyć się skórki to zróbmy to możliwie jak najcieniej.
Ograniczmy kontakt produktów z wodą przed rozpoczęciem gotowania. Myjmy je szybko i efektownie, poza tym nigdy nie przechowujmy pokrojonych uprzednio produktów w wodzie.
Warzywa przechowuj zawsze na najniższej półce lodówki. To właśnie tam temperatura jest najniższa, a wilgotność większa. Pozwoli to zapewnić im świeżość i dłuższy termin ważności.
Wielkość strat składników odżywczych zależy także od rodzaju używanych do obróbki mechanicznej narzędzi oraz materiału, z którego są sporządzone, jak również ich stanu technicznego.

Poprzedni

Odchudzająca dieta Cambridge i jej efekty!

Mleko w diecie kulturysty – Fakty i Mity

Następny

1 komentarz do wpisu “Gotowanie a witaminy!”

  1. Staram się mieć wpływ na swoje zdrowie, wygląd i samopoczucie. Oprócz tego, że prowadzę aktywny tryb życia zwracam uwagę na to co jem, jak gotuję i z jakich produktów. Wybieram produkty ze sprawdzonych źródeł no i gotuję na parze, z mała ilością tłuszczu lub bez mam rewelacyjne garnki Welmax, które bardzo mi to ułatwiają.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz