Hibiskus w odchudzaniu

Tagi , , , ,

Hibiskus można znaleźć w polskich sklepach już od dość dawna, rzadziej w naturalnej czystej postaci częściej, jako składnik mieszanek herbacianych o bardzo różnorodnym przeznaczeniu. Ten nieoceniony i niezwykle wartościowy produkt to kwiat rosnącej w Sudanie rośliny nazywanej ketmią szczawiową. W niektórych kręgach hibiskus nazywa się także malwą sudańską i nie bez powodu, bowiem kwiaty bardzo przypominają te z naszych rodzimych malw. Hibiskus znany jest przede wszystkim z pieszej czerwonej barwy oraz kwaskowego smaku, dlatego stanowi dodatek wielu leczniczych mieszanek ziołowych poprawiając ich smak. Roślina cechuje się także wieloma walorami zdrowotnymi docenianymi już wieki temu.

Liczba cudownych właściwości hibiskusa jest imponująca. Spośród najważniejszych herbatka z ketmii:

  • Pomaga w infekcjach, działa przeciwzapalnie, przeciwskurczowo, obniża gorączkę, ma działanie antybakteryjne, jednym słowem doskonale nadaje się, jako napój wspomagający leczenie przeziębień.
  • Zawarte w niej antocyjany chronią przed rozwojem komórek nowotworowych.
  • Flawonoidy i polifenole opóźniają proces starzenia m.in. dzięki zwalczaniu wolnych rodników. Te drugie chronią też serce i układ krwionośny opóźniając arteriosklerozę, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, redukują cholesterol.
  • Zawiera dużą ilość Wit. C oraz kwasów organicznych: hibiskusowego, cytrynowego i jabłkowego, oraz wiele pierwiastków mineralnych.
  • Wspomaga proces odchudzania

Zwłaszcza w odniesieniu do tego ostatniego warto przyjrzeć się pozytywnym właściwościom hibiskusa. Chociaż badania nad wykorzystaniem hibiskusa jako środka wspomagającego odchudzanie wciąż nie zostały zakończone, to wiele cech wskazuje na to, że w przyszłości ketmia wydatnie przyczyni się do tego procesu.

  • Dzięki zawartym w nim składnikom napary ziołowe wykazują działanie moczopędne, które ma znaczny wpływ na usuwanie toksyn oraz przyspieszenie procesu przemiany materii. Wydalanie wody zapobiega również obrzękom i pomaga pozbyć się szkodliwych ilości soli.
  • Napar z hibiskusa przyczynia się także do zahamowania produkcji hormonu amylazy, odpowiedzialnego za trawienie skrobi i pozostałych polisacharydów. Mniejsza produkcja hormonów to mniej rozłożonych i wchłoniętych węglowodanów.
  • Liście ketmii są bogate w błonnik, a spożywane w postaci surowej albo, jako dodatek do sałatek stanowią źródło cennych pierwiastków i wpływają na poprawę procesu trawienia. Dostarczają też zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, zawartych w pochodzących z nasion olejach.
  • Korzenie hibiskusa zawierają saponiny, substancje przyspieszające trawienie tłuszczy, a także zwiększające wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu następuje szybsze trawienie pokarmów. Saponiny wykazują też działanie łagodnie przeczyszczające.
Poprzedni

Jogurty owocowe a zdrowie

Pozytywny wpływ gotowania na parze na zdrowie

Następny

Dodaj komentarz