Hummus

, , Tagi , ,

Hummus jest daniem pochodzącym z krajów Bliskiego Wschodu. Ta popularna pasta znana jest od czasów antycznych w kuchni żydowskiej i greckiej. Powstaje przede wszystkim na bazie ziaren ciecierzycy, a występuje w wielu wariantach, zarówno na zimno jak i na gorąco. Nadaje się idealnie na śniadanie ze względu na wysoką zawartość witamin z grupy B oraz wielu innych składników odżywczych, takich jak żelazo, siarka, miedź, nienasycone kwasy tłuszczowe. Oprócz tego w hummusie znajduje się spora zawartość błonnika oraz witaminy C. To bardzo dobre danie na śniadanie dla osób zmagających się z wysokim cukrem, pragnących schudnąć, posiadających wysoki cholesterol.

Składniki potrzebne do przygotowania hummusu:

szklanka ciecierzycy

pasta tahini (z ziaren sezamu)

sok z połowy cytryny

3 ząbki czosnku

sól

papryka

oliwa z oliwek

pietruszka

orzeszki z pinii

Składniki do chlebka pita:

3 szklanki mąki (pszennej lub tortowej)

dwie łyżki drożdży suchych i dwie świeżych

ciepła woda

łyżka soli

Przygotowanie:

pastę tahini można bez większych problemów kupić w supermarkecie lub w sklepie ze zdrową żywnością, albo zdobyć sezam i przygotować ją samodzielnie, mieląc nasionka. Przed przygotowaniem pasy ciecierzyca powinna przez około dwanaście godzin moczyć się w zimnej wodzie. Następnego dnia ciecierzycę należy ugotować na miękko. Następnym krokiem dokładne zmiksowanie ugotowanej ciecierzycy na gładką masę razem z czosnkiem, solą, posiekaną papryką i sokiem z cytryny. Masę należy zostawić aby chwilę odpoczęła, a następnie dodać oliwę z oliwek na wierzch, pietruszkę oraz orzeszki.

Przygotowanie chlebka pita:

uformować ciasto i poczekać aż wyrośnie. Następnie ciasto podzielić i uformować z niego płaskie placki i znów odłożyć na około godzinę, przykrywając ścierką. Piec w temperaturze około 220 stopni, przez piętnaście minut aż do zarumienienia, wcześniej rozgrzewając blachę.

Dodatki:

hummus je się tradycyjnie z chlebkiem pita, jaki można kupić lub samodzielnie przygotować. Można go jeść także z macą, chrupkim pieczywem.

Poprzedni

Tosty francuskie pełnoziarniste z owocami

Pasta z makreli z pomidorem

Następny

Dodaj komentarz