Ile kalorii ma alkohol?

, , 10 maja 2014 Tagi , ,

Czy naprawdę alkohol jest tak bardzo kaloryczny, jak się powszechnie wydaje? Osoby będące na diecie, w której mają zmniejszyć ilość spożywanych kilokalorii, są namawiane, aby ograniczyć ilość alkoholu, bowiem sprzyja on otyłości jako źródło „pustych kalorii”.

 Z umiarem nie szkodzi

Niewielkie ilości alkoholu nie wpłyną na wagę, zaś sama kaloryczność alkoholu jest czasem niższa niż gdyby porównać ją z kawałkiem słodkiego, czekoladowego batonika. Oczywiście nadal warto ograniczać kalorie w pitym alkoholu, dlatego wódkę czy słodkie likiery warto zastąpić mniej kalorycznym winem, najlepiej wytrawnym, czy jasnym piwem. Oba te alkohole mają także pozytywny wpływ na zdrowie – korzystnie wpływają na układ krążenia i zapobiegają zmianom miażdżycowym.

 Jak kaloryczny jest alkohol?

Aby odpowiedzieć sobie wprost, ile kilokalorii ma lampka szampana czy wina, kieliszek wódki czy kufel piwa, należy każdą z jednostek miary przeliczyć na uniwersalną jednostkę. Tymczasem w wielu tabelkach dotyczących wpływu alkoholu na zdrowie, można znaleźć określenie ilości kilokalorii w kieliszku, szklance czy lampce. Także tutaj podana kaloryczność będzie dotyczyła konkretnych jednostek miary. Małe piwo jasne pełne – 330 ml – to 230 kilokalorii, mniej kaloryczny jest pilsner (tylko 144 kilokalorie), zaś każde piwo ciemne, serwowane w takim samym kuflu, to co najmniej 300 kilokalorii. Standardowy kieliszek wina to 120 ml, co w przypadku wina czerwonego daje około 80 kilokalorii. Kaloryczność wina wzrasta wraz z jego słodkością i dla wina słodkiego osiąga aż 115 kilokalorii. Porównywalną kaloryczność ma wino białe, ale wino białe słodkie to 110 kilokalorii, zatem jest ono nieco mniej kaloryczne niż wino czerwone. Wódkę zazwyczaj serwuje się w kieliszkach po 50 ml. Podana w takiej postaci wódka czysta to 110 kilokalorii, zaś w przypadku wódki słodkiej kaloryczność wzrasta do 130 kilokalorii. Podobnie wzrośnie kaloryczność wódki, wypijanej jako drink z sokiem. Koniak, podany w kieliszku 50 ml, to aż 160 kilokalorii, zaś advocat, serwowany w porcjach nieco mniejszych (kieliszki 30 ml) to 75 kilokalorii.

 Zagrożenia alkoholu

Dlaczego zatem dietetycy tak przestrzegają przed spożywaniem alkoholu? Co prawda kaloryczność niektórych napojów nie jest wielka, ale na pewno warto zastąpić alkohol pity do obiadu wodą mineralną. Druga sprawa jest związana z ilością wypijanego alkoholu. Pójście z przyjaciółmi do pubu rzadko kiedy ogranicza się do wypicia tylko jednego piwa, a wódka pita na uroczystości rodzinnej także nie kończy się na jednym kieliszku. Jeśli zatem każdy z alkoholi przemnożyć przez ilość wypitych trunków, okaże się, że już trzy piwa mogą spokojnie zastąpić dwudaniowy obiad pod względem ilości kilokalorii, dostarczonych organizmowi.Kaloryczność wypijanego alkoholu można zmniejszyć, rozcieńczając go czystą wodą. Można tak zrobić choćby w przypadku wina. Z kolei wielbiciele piwa powinni wybierać piwo jasne albo bezalkoholowe, które są mniej kaloryczne.Kolejną rzeczą, o której warto pamiętać przy okazji alkoholu, jest fakt, że alkohol wzmaga apetyt, zatem nawet lampka wina może się zakończyć wielką ucztą. Z kolei główny składnik alkoholu – etanol – poprzez pobudzanie wydzielania estrogenów sprawia, że tłuszcz zaczyna się odkładać w okolicy talii i brzucha (przysłowiowy „mięsień piwny” to efekt nadmiernego wydzielania estrogenów).

Skąd zatem bierze się przekonanie, że alkohol jest tuczący? 1 gram czystego alkoholu to 7 kilokalorii, z kolei 1 gram węglowodanów czy 1 gram białka to tylko 4 kilokalorie. Zatem alkohol już przy takim porównaniu jest dużo bardziej kaloryczny.

Poprzedni

Jaka jest najlepsza dieta?

Co to jest podstawowa przemiana materii?

Następny

Dodaj komentarz