Ile kalorii mają gotowane ziemniaki?

, Tagi , , ,

Ziemniaki, pyry, kartofle. Przez lata wyszydzane i odrzucane przez zwolenników zdrowego żywienia. Czy ziemniaki rzeczywiście zaliczyć można do wrogów numer jeden każdej diety? Sprawdźmy.

Ziemniaczane fakty i mity

Myślimy o ziemniakach i natychmiast widzimy frytki, chipsy, ziemniaczki podsmażane z przyprawami, okraszone skwarkami, majonezem lub kleksem gęstej śmietany. Tak, ziemniaki w takiej postaci zdecydowanie nie należą do najzdrowszych. Tymczasem gotowane ziemniaki (najlepiej w mundurkach lub na parze) to prawdziwa skarbnica witamin: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K oraz składników odżywczych: potasu, błonnika, magnezu, wapnia, fosforu i żelaza.

Gotowane ziemniaki – kalorie

ziemniaki gotowane, bez skóry i soli – 86 kcal w 100 g
ziemniaki gotowane, bez skóry, w osolonej wodzie – 90 kcal w 100 g
ziemniaki gotowane w mundurkach – 76 kcal w 100 g

Przepisy na dania z gotowanymi ziemniakami

Wydaje się, że gotowanie ziemniaków to żadna filozofia. Wrzucić do osolonej wody, zagotować, odczekać 20 minut i gotowe. Jak zwykle, diabeł tkwi jednak w szczegółach. Jak podać zwykłe gotowane ziemniaczki, by były smaczne, zdrowe i niskokaloryczne? Spójrz na pierwszy z poniższych przepisów. Jeśli jednak od czasu do czasu masz ochotę na coś pysznego, choć mniej zdrowego – spróbuj dania z przepisu drugiego. Smacznego!

Ziemniaki w wersji dietetycznej

Potrzebujemy:
3 sporych ziemniaków (mogą być stare)
½ szklanki słonecznika
ćwiartkę jabłka (najlepiej twardego)
¼ szklanki posiekanego szczypiorku
1 łyżeczkę soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
1 łyżkę oliwy

Słonecznik zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 20 minut. Ziemniaki obieramy, kroimy w ósemki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Jabłko obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Odcedzamy słonecznik, po czym zalewamy go taką ilością wody, aby przykryć ziarna. Do słonecznika z wodą dodajemy łyżkę oliwy, sól, pieprz i sok z cytryny i miksujemy wszystko razem przez około 3 minuty.

Dodajemy kilka łyżek wody i miksujemy jeszcze kilka minut. Odcedzamy słonecznik na gazie. Uzyskany płyn to śmietanka słonecznikowa, którą okraszamy ziemniaki. Dodajemy jabłka i szczypiorek, doprawiamy pieprzem i kilkoma kroplami oliwy do smaku i delikatnie mieszamy.

Ziemniaki na bogato

Potrzebujemy:
16 młodych ziemniaczków
6 średnich rzodkiewek
2 niewielkich szczypiorków wraz z cebulką (po posiekaniu powinno wyjść około 4 łyżek)
1 łyżkę tartego chrzanu ze słoiczka (może być mniej, w zależności od upodobań)
2 łyżek gęstej śmietany 22% (można także użyć śmietany z mniejszą zawartością tłuszczu)
sól i pieprz do smaku

Ziemniaki dokładnie szorujemy, wkładamy do zimnej osolonej wody i gotujemy do miękkości. Szczypiorek, cebulkę oraz rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy chrzan ze śmietanką. Uwaga! Chrzan dodajemy po trochu (może być bardzo ostry) i próbujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odcedzamy gotowe ziemniaki, polewamy je sosem śmietanowo-chrzanowym i posypujemy pokrojonymi warzywami.

Poprzedni

Jak schudnąć dwa kilogramy w tydzień?

Wysoki cukier we krwi

Następny

Dodaj komentarz