Ile kalorii mają suszone banany?

, , Tagi , ,

Suszenie owoców, to jeden z najstarszych sposobów na ich przechowywanie, bez potrzeby konserwowania w jakikolwiek sposób. Dla osób, które są na diecie jest to również rozwiązanie, które pomoże im przetrwać trudne chwile, dostarczając porcję zdrowego cukru z niewielką ilością kalorii.

Co robić z suszonymi owocami?

Suszone owoce są słodkie i dają nam dużo skoncentrowanej w niewielkiej masie energii. Na dodatek zawierają sporą ilość błonnika, minerałów i witamin. To zdrowa alternatywa dla zwykłych cukierków i mogą one być spożywane np. jako dodatek do śniadania z płatkami kukurydzianymi, owsianymi i jogurtem. Możemy także dodać małe kawałki suszonych owoców do ciasta, podczas pieczenia – możliwości jest wiele.

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego

W przypadku gdy nachodzi cię ochota na zjedzenie czegoś, z czego Twój dietetyk nie byłby dumny, lepiej skorzystać z możliwości, jakie dają suszone banany. Wydaje się, że są one idealnym rozwiązaniem, ponieważ zawarte w nich kalorie nie przerodzą się tak łatwo w tłuszcz. Dzięki suszeniu banany są nie jest tylko pyszne, ale również dodatkowo bardzo przydatne dla organizmu. Zawierają zarówno witaminy minerały, jak i błonnik.

Świeże czy suszone?

Często mówi się, że świeże owoce nie mają sobie równych. I jest w tym sporo prawdy. Jednak nie wszystkie da się przechowywać wiecznie. Na dodatek świeże owoce szybko stają się niebezpieczne, ponieważ dość szybko atakują je grzyby i pleśnie, które powodują rozkład tkanki owocu. Suszone owoce – w tym oczywiście również i banany – zawierają jednak bardzo mało wody, dzięki czemu grzyby nie mogą na nich przeżyć. W ten sposób przedłuża się okres ich przechowywania, nawet do kilku lat.

Ile kalorii mają suszone banany?

O ile same banany mają sporo kalorii i dość wysoki indeks glikemiczny, to już po ususzeniu są o wiele zdrowsze. Oczywiście w zależności od gatunku bananów dane te mogą się nieco różnić, ale w pewnym uproszczeniu informacje o wartościach odżywczych suszonych bananów prezentują się następująco:

Wartość energetyczna w 100 g: 358,00 kcal

Białko w 100 g: 3,80 g

Węglowodany w 100 g: 82,00 g

Tłuszcz w 100 g: 1,10 g

Źródło błonnika

Suszone banany nie zawierają prawie w ogóle tłuszczu, większość energii, jaką dają, pochodzi z węglowodanów. Oprócz tego posiadają one sporo błonnika, który wspiera prawidłowe działanie układu pokarmowego. W 100 g suszonych bananów znajdziemy 6,4 g błonnika. To mniej więcej tyle, co w uważanych za dobre źródło błonnika płatkach owsianych.

To właśnie błonnik jest powodem, dla którego warto uzupełnić swoją dietę o kolejne suszone owoce. Jego działanie trudno przecenić, ponieważ wpływa na obniżenie ciśnienia, spowalnia rozkład węglowodanów, zmniejsza uczucie głodu oraz działa profilaktycznie przeciw nowotworom przewodu pokarmowego. Suszone banany to jeden z najczęściej spotykanych rodzajów słodyczy, dostępnych w każdym sklepie dla diabetyków.

Poprzedni

Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny

Wysokie trójglicerydy – dieta, przepisy

Następny

Dodaj komentarz