Jadłospis diety bezglutenowej

, 20 maja 2014 Tagi , ,

Dieta bezglutenowa jest dietą stosowaną przede wszystkim przez osoby z alergią na gluten lub celiakią. Coraz częściej używają jej także, w ramach zdrowego odżywiania lub odchudzania, osoby bez nietolerancji pokarmowych. Jadłospis w tej diecie opiera się na całkowitym wykluczeniu produktów zawierających gluten – mieszaninę białek roślinnych – gluteniny i gliadyny, występującą w ziarnach niektórych zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia.

Produkty dozwolone

  • Zboża naturalnie bezglutenowe: ryż biały i brązowy, kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa.
  • Mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych: kasza jaglana, kasza gryczana, kasza z prosa, płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, skrobia. ryżowa, skrobia z tapioki, gotowe mieszanki mączne bezglutenowe.
  • Pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych.
  • Ryżowe i kukurydziane kaszki dla dzieci, chrupki kukurydziane, popcorn, bezglutenowa bułka tarta.
  • Świeże, nieprzetworzone mięso, ryby i jaja.
  • Produkty mleczne: mleko świeże, mleko w kartonie, mleko zagęszczane, mleko w proszku, kefir, maślanka, jogurt naturalny, nieprzetworzony ser biały, ser żółty.
  • Tłuszcze: masło, smalec, margaryna, olej roślinny, oliwa z oliwek.
  • Wszystkie warzywa (świeże, mrożone, konserwowane), strączkowe (groch, fasola, soczewica), ziemniaki.
  • Wszystkie owoce (świeże, mrożone, konserwowane).
  • Słodycze: cukier, dżem, miód, landrynki, ciasta i ciastka upieczone z dozwolonych produktów, kisiele i budynie z mąki ziemniaczanej.
  • Napoje: herbata, kawa naturalna, soki owocowe, wody mineralne, kompoty, napary z ziół, czyste alkohole.

 Produkty niedozwolone

  • Zboża: pszenica i odmiany pszenicy (orkisz, kamut, płaskurka), pszenżyto, jęczmień, żyto, owies.
  • Mąki i kasze: mąka pszenna, mąka żytnia, mąka jęczmienna, płatki pszenne, płatki jęczmienne, płatki żytnie, płatki owsiane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa), muesli, kasze owsiane, kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno – zbożowe, makaron pszenny, makaron żytni, pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki.
  • Pieczywo – każde, które nie jest oznaczone jako bezglutenowe – jeśli nie jest oznaczone jako bezglutenowe: chleb biały i razowy, bułki, bagietki, maca, pumpernikiel, pieczywo chrupkie, precle.
  • Bułka tarta, panierki.
  • Produkty mleczne z ziarnami zbóż i słodzone słodem jęczmiennym.
  • Tłuszcze: olej z kiełków pszenicy.
  • Słodycze, przekąski: herbatniki, ciastka, wafle, biszkopty, pierniczki, sucharki, paluszki, ciasta, ciastka, drożdżówki.
  • Sos sojowy.
Gluten free
Fot. Depositphotos

Ukryty gluten

Niestety, poza produktami stanowczo zabronionymi, gluten może znajdować się także w wielu innych pokarmach. Dlatego należy uważnie czytać etykiety i konsultować się z lekarzem.

Produkty, które mogą zawierać gluten:

  • Płatki śniadaniowe kukurydziane zawierające słód jęczmienny, dostępne w ogólnej sprzedaży, zanieczyszczone glutenem: mąka kukurydziana, mąka ryżowa, mąka gryczana.
  • Wędliny: szynki, konserwy, wędliny podrobowe: kaszanka, pasztetowa, pasztet, wyroby garmażeryjne mięsne: parówki,kotlety mielone, pulpety, hamburgery.
  •  Jogurty owocowe, maślanki smakowe, napoje czekoladowe, produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, serki topione, śmietana, wyroby seropodobne, gotowe sery białe do serników, sery pleśniowe.
  • Majonezy, gotowe sosy.
  • Przeciery pomidorowe, niektóre fasole w puszkach, produkty wegetariańskie: kotlety sojowe, pasztety sojowe, majonezy sojowe.
  • Owoce suszone.
  • Guma do żucia, żelki, nadziewane cukierki, batony, gotowe budynie, lody, czekolada i czekoladki, chipsy.
  • Aromatyzowane kawy rozpuszczalne, czekolada do picia na gorąco, napoje owocowo-warzywne, kolorowe alkohole.
  • Mieszanki przypraw, musztardy, keczupy, sosy w proszku, gotowe dressingi.
  • Zupy w proszku, kostki bulionowe.
Poprzedni

Ile trzeba biegać by schudnąć?

Jadłospis diety Dukana

Następny

Dodaj komentarz