Dieta bezglutenowa jest dietą stosowaną przede wszystkim przez osoby z alergią na gluten lub celiakią. Coraz częściej używają jej także, w ramach zdrowego odżywiania lub odchudzania, osoby bez nietolerancji pokarmowych. Jadłospis w tej diecie opiera się na całkowitym wykluczeniu produktów zawierających gluten – mieszaninę białek roślinnych – gluteniny i gliadyny, występującą w ziarnach niektórych zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia.
Produkty dozwolone
- Zboża naturalnie bezglutenowe: ryż biały i brązowy, kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa.
- Mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych: kasza jaglana, kasza gryczana, kasza z prosa, płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, skrobia. ryżowa, skrobia z tapioki, gotowe mieszanki mączne bezglutenowe.
- Pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych.
- Ryżowe i kukurydziane kaszki dla dzieci, chrupki kukurydziane, popcorn, bezglutenowa bułka tarta.
- Świeże, nieprzetworzone mięso, ryby i jaja.
- Produkty mleczne: mleko świeże, mleko w kartonie, mleko zagęszczane, mleko w proszku, kefir, maślanka, jogurt naturalny, nieprzetworzony ser biały, ser żółty.
- Tłuszcze: masło, smalec, margaryna, olej roślinny, oliwa z oliwek.
- Wszystkie warzywa (świeże, mrożone, konserwowane), strączkowe (groch, fasola, soczewica), ziemniaki.
- Wszystkie owoce (świeże, mrożone, konserwowane).
- Słodycze: cukier, dżem, miód, landrynki, ciasta i ciastka upieczone z dozwolonych produktów, kisiele i budynie z mąki ziemniaczanej.
- Napoje: herbata, kawa naturalna, soki owocowe, wody mineralne, kompoty, napary z ziół, czyste alkohole.
Produkty niedozwolone
- Zboża: pszenica i odmiany pszenicy (orkisz, kamut, płaskurka), pszenżyto, jęczmień, żyto, owies.
- Mąki i kasze: mąka pszenna, mąka żytnia, mąka jęczmienna, płatki pszenne, płatki jęczmienne, płatki żytnie, płatki owsiane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa), muesli, kasze owsiane, kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno – zbożowe, makaron pszenny, makaron żytni, pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki.
- Pieczywo – każde, które nie jest oznaczone jako bezglutenowe – jeśli nie jest oznaczone jako bezglutenowe: chleb biały i razowy, bułki, bagietki, maca, pumpernikiel, pieczywo chrupkie, precle.
- Bułka tarta, panierki.
- Produkty mleczne z ziarnami zbóż i słodzone słodem jęczmiennym.
- Tłuszcze: olej z kiełków pszenicy.
- Słodycze, przekąski: herbatniki, ciastka, wafle, biszkopty, pierniczki, sucharki, paluszki, ciasta, ciastka, drożdżówki.
- Sos sojowy.
Ukryty gluten
Niestety, poza produktami stanowczo zabronionymi, gluten może znajdować się także w wielu innych pokarmach. Dlatego należy uważnie czytać etykiety i konsultować się z lekarzem.
Produkty, które mogą zawierać gluten:
- Płatki śniadaniowe kukurydziane zawierające słód jęczmienny, dostępne w ogólnej sprzedaży, zanieczyszczone glutenem: mąka kukurydziana, mąka ryżowa, mąka gryczana.
- Wędliny: szynki, konserwy, wędliny podrobowe: kaszanka, pasztetowa, pasztet, wyroby garmażeryjne mięsne: parówki,kotlety mielone, pulpety, hamburgery.
- Jogurty owocowe, maślanki smakowe, napoje czekoladowe, produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, serki topione, śmietana, wyroby seropodobne, gotowe sery białe do serników, sery pleśniowe.
- Majonezy, gotowe sosy.
- Przeciery pomidorowe, niektóre fasole w puszkach, produkty wegetariańskie: kotlety sojowe, pasztety sojowe, majonezy sojowe.
- Owoce suszone.
- Guma do żucia, żelki, nadziewane cukierki, batony, gotowe budynie, lody, czekolada i czekoladki, chipsy.
- Aromatyzowane kawy rozpuszczalne, czekolada do picia na gorąco, napoje owocowo-warzywne, kolorowe alkohole.
- Mieszanki przypraw, musztardy, keczupy, sosy w proszku, gotowe dressingi.
- Zupy w proszku, kostki bulionowe.