Jadłospis diety Dukana

, , Tagi , ,

Często mamy mocne postanowienie poprawy. Dotyczy ono zrzucenia zbędnych kilogramów, ograniczenia wielkości posiłków, a w konsekwencji decyzji o przejściu na dietę. W poszukiwaniu coraz to nowszych trendów żywieniowych trafiamy na dietę doktora Dukana, który – o czym sam pisze w swojej książce – poświęcił jej wiele czasu, żeby była doskonała i skuteczna.

Umożliwia ona bardzo szybkie zmniejszanie kilogramów, ale wymaga przestrzegania podstawowych zasad. Jedną z nich – zapisywaną z czasem na receptę – stało się zalecenie dotyczące aktywności fizycznej. Może to być nawet spokojny spacer, jednak należy bezwzględnie przestrzegać systematyczności jego odbywania.

Przy tym założeniu przystępujemy do czterofazowej diety, której celem jest z jednej strony zrzucenie zbędnych kilogramów (i tego można dokonać stosunkowo szybko), z drugiej natomiast utrzymanie wymarzonej wagi (i to jest o wiele trudniejsze, i wymaga samodyscypliny).

Faza uderzeniowa

Niezwykle ważny pierwszy etap diety, w czasie którego w ciągu tygodnia można zrzucić nawet siedem kilogramów. Zaznaczmy. Im więcej mamy do zgubienia kilogramów, tym więcej stracimy ich w ciągu pierwszych dni diety, pod warunkiem, że będziemy rygorystycznie stosować jadłospis diety Dukana i pamiętać o obowiązku wypijania około 1,5-2 litrów płynów dziennie. W książce znajdują się ilustrowane pięknymi fotografiami potraw przepisy dotyczące ich wykonania.

Na tym etapie diety wolno spożywać tylko następujące rodzaje mięsa: pierś z kurczaka lub z indyka, chudą cielęcinę, polędwicę i rostbef wołowy, koninę, wątrobę cielęcą i wołową, wątróbki drobiowe.

W celu urozmaicenia diety można jeść ryby takie, jak: sardynka, makrela, tuńczyk, łosoś, sola, dorsz, pstrąg, miętus. Dopuszczalne są także owoce morza, jaja kurze, chudy (najlepiej 0%) nabiał (jogurt, twaróg, mleko, świeże naturalne lub aromatyzowane wanilią serki homogenizowane). Ponadto można jeść korniszony, cytryny, musztardę bez cukru, koncentrat pomidorowy, także słodziki. Warto podkreślić, że wszystkie produkty mogą być spożywane „do syta”, co jest jednoznaczne z tym, że nie ma żadnych ograniczeń ilościowych. Ta faza powinna trwać od trzech do pięciu lub siedmiu dni. Jeżeli ktoś chciałby wydłużyć ją do dziesięciu, powinien skonsultować to z lekarzem pierwszego kontaktu.

Faza naprzemienna

Jej nazwa pochodzi od tego, że jeden dzień spożywamy produkty dozwolone w fazie uderzeniowej, a drugiego dnia do tych produktów możemy włączyć następujące warzywa: pomidory, sałatę, kalafior, ogórki, brokuły, kapustę, szpinak, cukinię, fasolkę szparagową, cebulę, por, seler, szparagi, marchewki oraz buraki. W praktyce wygląda to w ten sposób – wolno nam jeść tylko te produkty, które zostały wymienione w poprzedniej fazie, ale co drugi dzień dołączamy do nich wspomniane warzywa. Jak długo powinna trwać ta faza? Do osiągnięcia wymarzonej wagi, kiedy to rozpocznie się walka o jej utrzymanie, czyli faza utrwalania.

Faza utrwalania

1 kg = 10 dni 

Jeżeli udało się schudnąć 10 kilogramów, to ta faza powinna obejmować 100 dni.

Faza ostatecznej stabilizacji

Powinna trwać do końca życia i polegać głównie na całkowitej zmianie sposobu odżywiania.

Poprzedni

Jadłospis diety bezglutenowej

Jak ćwiczyć na orbiterku?

Następny

Dodaj komentarz