Jagody goji na odchudzanie

Tagi , , ,

Jagody goji to owoce krzewu z rodziny psiankowatych zwanej kolcowojem. Jest to krzew rosnący w Chinach. W Polsce krzew ten zazwyczaj sadzony jest głównie jako roślina ozdobna. Jej owoce są koloru jasnopomarańczowego bądź czerwonego. Jednak oprócz estetycznych walorów tego krzewu, owoce  mają również lecznice właściwości – są cennym źródłem witamin i mikroelementów. Jagody goji można jeść jak rodzynki – w postaci suszonej. Mogą one być również dodatkiem do soków i różnych potraw np. z ryżu. Jagody Goji są częstym składnikiem herbat.

Sekret jagód goji

Jagody goji zawierają dużą ilość zeaksantyny i B-karotenu, które są naturalnymi antyoksydantami i wspomagają pracę układu immunologicznego oraz wpływają na polepszenie  zmysłu wzroku.

W owocach tych znajdziemy również ryboflawinę (witaminę z grupy B), która wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego. Jagody goji bogate są również w witamy C i E. Witamina C zwiększa odporność organizmu. Z kolei witamina E odpowiedzialna jest za obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych.

Minerały w jagodach goji

W owocach goji zawarte są bogactwo mikroelementów.  Jagody goji bogate są w wapń, który buduje nasze kości i jest aktywatorem enzymatycznym. Można w nich znaleźć również potas, który reguluje poziom ciśnienia krwi oraz cynk, który zwiększa odporność naszego organizmu.  Jednak jagody goji są szczególnie popularne dzięki występującym w nich naturalnym bogactwie przeciwutleniaczy: luteiny i flawonoidów. Luteina wspomaga budowę komórek organizmu i chroni DNA przed uszkodzeniami.  Z kolei flawonoidy mają działanie moczopędne. Dzięki nim pozbywamy się nadmiaru wody z organizmu.  Owoce kolcowoju zawierają  również nienasycone kwasy tłuszczowe m.in. kwas linolowy oraz kwas omega 6, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka.  Zmniejszają na przykład ryzyko zawału serca. Ponadto mają one zdolność wiązania i rozpuszczania kwasów nasyconych.  Stymulują również procesy trawienne organizmu.

Jagody goji a błonnik

Owoce goji są bogate w błonnik, który jest znany z pozytywnego działania w kwestii przemiany materii i usprawniania prawidłowych funkcji układu trawiennego. Dzięki dużej zawartości błonnika ten szczególny rodzaj jagody uznawany jest za jeden z najlepszych produktów żywnościowych wspomagających odchudzanie. Osoby będące na diecie często stosują „suplementację” jagodami goji w celu przyśpieszenia metabolizmu, pozbycia się wolnych rodników i dostarczenia w diecie niezbędnych witamin i pierwiastków. W supermarketach jagody goji możemy kupić w torebce w formie ususzonych owoców (np. Sante Jagody Goji), zaś w sklepach zielarskich mogą one być dostępne w formie tabletek, kapsułek i herbat. Jagody goji można dodawać do deserów, placków owsianych lub placków białkowych, koktajli i ciast.

Poprzedni

Właściwości różeńca górskiego

Cykliczna dieta ketogeniczna

Następny

Dodaj komentarz