Jaja przepiórcze

, Tagi , ,

O wielkiej wartości konsumpcyjnej jajek przepiórczych decyduje wiele czynników. Oczywiście głównym jest znakomity smak jajka, a także bardzo duży udział żółtka w stosunku do białka. Dodatkowo warto zauważyć, że jaja przepiórcze posiadają takie składniki, które są nieszkodliwe, nawet dla osób uczulonych na białko. Osoby te na ogół nie mogą spożywać nawet najmniejszych ilości jaj kurzych, lecz jaja przepiórcze z całą pewnością mogą spożywać.
Składniki zawarte w jajkach przepiórczych powodują także, że mogą spożywać je nawet osoby w stanach rekonwalescencji i znacznego osłabienia organizmu. Należy zauważyć, że jeść je mogą nawet niemowlęta, ponieważ ich nie w pełni jeszcze wykształcony układ pokarmowy bez żadnych problemów je przyswoi.

Zalety jaj przepiórczych

Jeżeli porównamy jajo przepiórcze z jajem kurzym, szybko zauważymy, że skład chemiczny tego pierwszego jest o wiele bardziej różnorodny i bogaty. Dzieje się tak, dlatego, że jajka przepiórcze zawierają sporą ilość ważnych dla organizmu aminokwasów egzogennych a także mają w sobie o wiele mniej tłuszczu. Warto wspomnieć, że ten rodzaj jaj jest też bardzo bogatym źródłem żelaza, miedzi, karotenu a także ma w swoim składzie sporą ilość witamin z grupy B. Skład chemiczny jaja kurzego ma także najwyższą zawartość przyswajalnego fosforu, co nieczęsto spotykane jest w innych produktach nabiałowych.

Wyjątkowy smak jaj przepiórczych

Jajka przepiórcze cechują się także jeszcze jedną zaletą, a jest nią znakomity smak. Oczywiście świetny smak jaj nie jest jedyną zaletą, ponieważ mają ich o wiele więcej. Na pewno warto zauważyć, że cechują się także efektownym wyglądem a także bardzo łatwo się dzielą.

Właściwości lecznicze jaj

Najistotniejsze w jajach przepiórczych jest to, że są to produkty naturalne, niezwykle zdrowe, które świetnie wpływają na nasz organizm, mogą je jeść ludzie w każdym wieku, a nawet ci, którzy borykają się z problemem alergii na białko. Jaja te mają także nader duże właściwości lecznicze, albowiem są pomocne w leczeniu cukrzycy, zaburzeń nerwowych oraz anemii a także chorób nerek. Co więcej wskazane są one w spożyciu osobom chorym na bronchit, oraz anemię. Często uważane są one także za znakomity afrodyzjak.

Jak gotować jaja przepiórcze

Jeżeli mamy zamiar spożywać jajka przepiórcze, bez wątpienia powinniśmy wiedzieć, jak je przechowywać, gotować oraz przyrządzać. Zacznijmy więc od tego, że w lodówce możemy przechowywać je nawet przez 3 miesiące. Ile gotować te jajka? Jeśli chcemy przyrządzić je na miękko wówczas wystarczy 1,5 minuty gotowania, z kolei jajka na twardo potrzebują 4 minut gotowania. Potraw z nich można zrobić wiele, zaczynając na zwykłej jajecznicy a kończąc na wybornych jajach faszerowanych. Pomysłów na ich przyrządzenie jest wiele i tylko od nas zależy, na który się zdecydujemy i który najbardziej nam smakuje.

Poprzedni

Jak wyrzeźbić brzuch?

Aktywność ruchowa dzieci

Następny

Dodaj komentarz