Jajecznica to popularne śniadanie, ale jajka mają sporo kalorii. Poza tym po długim czasie jedzenia wciąż tego samego, chciałoby się chociaż raz spróbować czegoś nowego. Aby zjadać śniadania chętnie i ze smakiem to nawet wskazane. Istnieje wiele wariacji na temat tradycyjnej jajecznicy. Taką wariacją jest na przykład jajecznica z tofu. Nie zawiera jajek, ale przygotowanie jest podobne. Tofu to znany wszystkim weganom i wegetarianom serek z soi, zawierający spore ilości białka. Przygotowanie takiego śniadania jest szybkie i dostarcza niezbędnej energii na cały dzień, ponieważ, z powodu sporej zawartości białka nasyca na dłużej i konkretniej. Jajecznica z tofu to idealne rozwiązanie w sezonie letnim, ponieważ świetnie smakuje z takimi dodatkami jak szczypior i świeże warzywa, przede wszystkim wszystkie nowalijki.
Składniki do przygotowania jajecznicy z tofu:
1 opakowanie tofu (180 g)
olej roślinny
cebula
czosnek
mieszanka warzywna
sól morska
pieprz
szczypiorek
liść sałaty
Opcjonalnie:
przyprawy według uznania.
Przygotowanie jajecznicy z tofu:
jest banalnie proste i szybkie. Na patelni należy podgrzać posiekany czosnek i cebulę. Dodajemy kolejne warzywa z mieszanki, na przykład gotowej mrożonki. Gdy wszystko się już razem połączy, należy dodać tofu i rozdrobnić, pilnując by wszystko się nie przypaliło, a jedynie przyrumieniło. Dodajemy soli i pieprzu do smaku, jeszcze przez chwilę całość podsmażamy i gotowe. Jajecznicę można podać na liściu sałaty. Na gorące danie sypiemy nie żałując posiekany szczypiorek.
Dodatki:
Istnieje bardzo wiele przepisów na to danie, wprost idealne na śniadanie. Wszystko zależy od preferencji osób. Tofu świetnie smakuje z pomidorami, zarówno świeżymi jak i suszonymi. Niektórzy przygotowują jajecznicę z tofu używając świeżych szparagów lub sporych ilości pora. Również przyprawy są wymienne, na przykład tradycyjną sól i pieprz warto zastąpić lub dodać do nich kurkumę, imbir, tymianek. Dobrze spisuje się również cząber, albo specjalne mieszaki ziół, na przykład przyprawa ojca Mateusza.