Czekolada to królowa słodyczy. Spożywamy ją pod różną postacią, często w dużych ilościach, czego potem żałujemy, ponieważ zawiera ona sporo kalorii. Czekolada jest zaprzyjaźniona z naszymi kubkami smakowymi i stanowi nieodłączny element różnych, uwielbianych przez nas deserów. Okazuje się również, że czekolada wpływa korzystnie na nasz organizm. Zobacz, jak działa na nas ten znany i lubiany afrodyzjak!
Magiczna moc czekolady
Czekolada zawiera pewien bardzo ważny składnik, którym jest tryptofan. Substancja ta w naszym organizmie przekształcana jest w serotoninę, czyli nic innego, jak hormon szczęścia. Ponadto jest to hormon, który dba o nasze samopoczucie, sprawia, że czujemy się zadowoleni, szczęśliwi i odprężeni.
[AdSense-A]
Czekolada zawiera również substancję, taką jak fenyloalanina, która ma wiele odczuwalnych dla nas właściwości. Po pierwsze przyspiesza tętno, powoduje wzmożone wydzielanie endorfin, może łagodzić ból, poprawiać samopoczucie i zmniejszać depresyjne nastroje. Są to właściwości, dzięki którym czekolada uważana jest za znakomity afrodyzjak.
Czekolada jest także jednym z najpopularniejszych afrodyzjaków. Związane jest to z dostarczaniem do organizmu glukozy, kofeiny, teobrominy oraz fenyloetyloaminy. Już jedna, czy dwie kostki czekolady podnoszą ciśnienie krwi i pobudzają nasz organizm do życia. Likwiduje uczucie zmęczenia oraz senności. Dzięki temu, że czekolada dostarcza nam spore ilości glukozy to zdobywamy również cenną energię do działania.
Czekolada to również doskonałe lekarstwo na stres. W jej składzie obecnych jest wiele jonów magnezu, który związany jest z wieloma procesami zachodzącymi w naszym organizmie. Przede wszystkim jedna magnez odpowiedzialny jest za prawidłową pobudliwość nerwowo-mięśniową, poprawia koncentrację oraz prawidłową pracę mięśni serca. Czekolada doskonale sprawdza się więc, jako lekarstwo na stres, czy chandrę .
Jaka czekolada jest najlepsza?
Najlepiej na nasze samopoczucie wpływa czekolada gorzka i dlatego jest ona najczęściej polecana. Spowodowane jest to faktem, że zawiera ona największe ilości witamin, minerałów i cennych składników niż wszystkie inne rodzaje czekolad. Jej korzystny wpływ na nasze zdrowie jest potwierdzony naukowo. Nie dość, że znacznie poprawia nasze samopoczucie i dodaje nam pozytywnej energii, to jeszcze obniża ryzyko zawałów serca i udarów mózgu, chroni przed starzeniem się i zapobiega wielu chorobom związanym z upływem lat.