Bataty, czyli słodkie ziemniaki pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej. Obecnie uprawia się je na całym świecie, w regionach o ciepłym, wilgotnym klimacie. Bataty są nie tylko smaczne, ale i całkiem zdrowe. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu, między innymi:
- minerały: potas, magnez, wapń, fosfor i sód
- witaminy z grupy B: B1, B2, B6, PP, kwas foliowy
- witaminę E i C
- witaminę A i karotenoidy (im ciemniejszy kolor ma wybrana odmiana batatów, tym więcej karotenoidów zawiera)
- przeciwutleniacze
- błonnik
Bataty są też mniej alergizujące niż nasze rodzime ziemniaki.
Gdzie kupić?
Bataty są dostępne w większości dużych supermarketów, w sklepach ze zdrową żywnością oraz w delikatesach. Możliwy jest także zakup batatów za pośrednictwem internetu. Niestety, ich cena może skutecznie odstraszyć od kulinarnych eksperymentów. W zależności od sklepu, cena batatów waha się od 10 do 18 zł za kg, a że bataty nie należą do najmniejszych, trudno jest wybrać sztukę, która będzie ważyła mniej niż około 400g.
Jak wybrać bataty?
Niestety, bataty dość szybko się psują. Dlatego też, przed zakupem, obejrzyjmy je dokładnie. Wybierajmy bulwy o gładkiej, suchej łupinie, bez pęknięć i obtłuczeń. W domu nie wkładajmy ich do lodówki. Najlepiej sprawdzi się ciemne, chłodne (około 12 stopni) miejsce.
Jak gotować bataty?
Nieobrane bataty wkładamy do zimnej, lekko osolonej wody. Gotujemy do miękkości – około 20-30 minut (sprawdzamy widelcem). Po ugotowaniu i odsączeniu, zdejmujemy łupinę (łupina będzie łatwo odchodzić). Miąższ ugotowanych batatów powinien być miękki i sypki. Można je podawać w całości lub w postaci puree. Dobrze komponują się z przyprawami: w wersji wytrawnej – z tymiankiem, czosnkiem, chilli, a w wersji na słodko – z gałką muszkatołową, cynamonem, miodem. Bataty można również gotować na parze. Po ugotowaniu dopuszcza się także mrożenie.
Przepisy z batatami
Puree wytrawne
Potrzebujemy:
2 dużych (około 1 kg) batatów
1 łyżkę masła
50 g jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
szczyptę suszonego chilli
imbir starty na tarce (około 2-centrymetrowy kawałek)
sól, pieprz do smaku
Bataty dokładnie szorujemy, wrzucamy do zimnej, leciutko osolonej wody i gotujemy, bez obierania, do miękkości, przez około 20-30 minut. Odlewamy wodę, delikatnie przestudzamy bataty i obieramy je z łupinek, uważając by się nie poparzyć. Obrane bataty wraz z czosnkiem, imbirem, masłem, jogurtem i przyprawami rozgniatamy na puree. Próbujemy i ewentualnie dodajemy sól i pieprz do smaku.
Puree na słodko
Potrzebujemy:
2 dużych (około 1 kg) batatów
2 łyżki masła
4 łyżki syropu klonowego
1 puszki ananasa
2 szczypt gałki muszkatołowej
Bataty gotujemy jak w przepisie na puree wytrawne. Wraz z masłem, rozgniatamy na puree. Mieszamy syrop klonowy z ananasem i gałką muszkatołową i tak powstałym sosem, polewamy puree.