Strona główna Jedzenie Jak gotować bez tłuszczu?

Jak gotować bez tłuszczu?

2419
1
PODZIEL SIĘ

Tłuszcze są niezbędne do życia i ważny element wielu procesów w organizmie. Dzięki nim możliwe jest wchłanianie rozpuszczalnych w tłuszczach witamin, zwłaszcza tych bardzo cennych i rzadkich A, D, E i K. Tłuszcze pomagają utrzymywać strukturę błon komórkowych, chronią przed uszkodzeniem organy, stanowią zapasowy magazyn energii, biorą udział w syntezie hormonów tkankowych oraz wchodzą w skład płynów ustrojowych. Pozwalają też na utrzymanie wewnętrznej temperatury ciała.

Tłuszcze w codziennej diecie

Nadmiar tłuszczy jest szkodliwy dla zdrowia i owocuje odkładaniem się tkanki tłuszczowej także wokół organów, utrudniając ich pracę, ale niedobór może być równie niebezpieczny. Dzienna norma to 86 g przy normalnej diecie dla osoby dorosłej, co powinno stanowić około 30% dziennej dawki energii.

Problemem nie jest ilość dostarczanych tłuszczy, ale ich jakość. W produktach można ich spotkać trzy rodzaje: nienasycone, pochodzące głównie z roślin i ryb, nasycone tłuszcze zwierzęce oraz chemicznie przetworzone tłuszcze trans. Decydując się na gotowanie zdrowe, z ograniczeniem tłuszczu w diecie i zarazem niższą podażą kalorii trzeba wykorzystywać jedynie tłuszcze nienasycone, opierając dietę na warzywach, nasionach i rybach. Nadmiar tłuszczów może być przyczyną cukrzycy i chorób układu krążenia, upośledzać działanie nerek, wątroby, serca oraz innych narządów, obniżać poziom płytek krwi, wpływać na płodność, dlatego warto ograniczyć je w potrawach.

Jak gotować bez tłuszczu?

Gotowanie bez tłuszczu nie musi być problemem! Wystarczy zrezygnować ze smażenia w tradycyjny sposób, żeby uzyskać pierwsze pozytywne wyniki! Najlepszym sposobem i alternatywą dla smażenia i pieczenia na tłuszczach jest gotowanie na parze, które nie wymaga żadnych dodatków w celu zachowania pełni walorów smakowych i wartości odżywczych. Przygotowywane do potraw sałatki nie muszą być doprawiane tłustymi sosami z dodatkiem oliwy, ale z powodzeniem można je zastąpić sokiem z cytryny, albo sosem na bazie jogurtu i przypraw ziołowych. Jeszcze inną formą gotowania bez tłuszczu jest pieczenie w folii z dodatkiem warzyw i cebuli. Doskonale powstają w ten sposób pieczenie mięsne z jabłkami, marchewką, czosnkiem i przyprawami ziołowymi. Wydobyty z mięsa naturalny tłuszcz dodatkowo jeszcze „odchudza” potrawę, a zamknięcie jej w folii zapewnia wilgotność i pełnię smaku. Bez tłuszczu można również przygotowywać dania na grillu, jednak warto pamiętać, że za mocno spieczone nie służą też zdrowiu, dlatego lepiej piec je w folii aluminiowej. Kolejnym sposobem może być smażenie bez tłuszczu na patelni teflonowej. Wprawdzie naleśnik czy jajecznica nie będą aż tak smaczne, ale omlet ze szczypiorkiem już może stać się ulubionym daniem. Dzięki nowoczesnym garnkom ciśnieniowym możliwe jest też beztłuszczowe duszenie.

1 KOMENTARZ

  1. Ja mam garnki z firmy Welmax, są idealne do gotowania bez tłuszczu. Miałam kłopoty z nadwagą od pół roku gotuję na tych garnkach i spadek wagi jest duuuuuży

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.