Strona główna Fitness Jak odróżnić w sklepie zdrową żywność od niezdrowej?

Jak odróżnić w sklepie zdrową żywność od niezdrowej?

2079
0
PODZIEL SIĘ
Jak odróżnić w sklepie zdrową żywność od niezdrowej?
5 (100%) 2 votes

W dzisiejszym świecie producenci żywności prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowszych produktów spożywczych, które w szybki i łatwy sposób mogą zapełnić nasze żołądki i odżywić nasz organizm. W tej nieustannej walce o klienta producenci żywności często zapominają o dobru klienta dbając wyłącznie o swój własny interes.
Czy możemy zaufać każdemu produktowi, który znajdziemy na sklepowej półce? Poniżej wymienimy kilka wskazówek, którymi warto się kierować przy wyborze produktów spożywczych.

Krok 1:

Najprostszą i najważniejszą radą jest, abyśmy zwracali uwagę na etykiety oraz na to, jakie informacje są tam zamieszczone. Po pierwsze – sprawdzajmy datę przydatności do spożycia. Świeże produkty powinny mieć jeszcze przynajmniej kilka dni przydatności. Chodzi tu głównie o nabiał, mięso oraz pieczywo.

Krok 2:

Sprawdzaj ilość kalorii na porcję oraz ilość cukrów i tłuszczów nasyconych oraz tych zdrowszych, czyli nienasyconych (Omega-3). Niezdrowe jedzenie poznasz po tym, że już mała porcja produktu posiada bardzo dużą ilość kalorii, gdzie większość z nich pochodzi z tłuszczów. Przy dziennym zapotrzebowaniu na około 2000 kalorii twój organizm nie potrzebuje więcej niż 65g tłuszczu.

Krok 3:

Analizuj rodzaje tłuszczów, jakie zawierają produkty, które chcesz kupić, a następnie zjeść. Niezdrowe jedzenie wyróżnia duża ilość szkodliwych tłuszczów nasyconych oraz tłuszczów trans. Przy diecie bazującej na przyjmowaniu 2000 kalorii dziennie, zalecane jest spożywanie mniej niż 2g tłuszczów trans na dzień, zaś mniej niż 10g lub 20 kalorii twojego całkowitego zapotrzebowania dziennego powinno pochodzić z tłuszczów nasyconych.  Tak więc zdrową żywność poznasz po małej zawartości szkodliwych tłuszczów.

Krok 4:

Analizuj zawartość cholesterolu oraz sodu. Przy średnim dziennym zapotrzebowaniu na około 2000 kalorii nie powinniśmy spożywać więcej niż 300 mg cholesterolu oraz maksymalnie 2400 mg sodu. Im wyższe wartości cholesterolu oraz sodu na opakowaniu, tym większe prawdopodobieństwo, że produkt, który chcesz kupić należy raczej do niezdrowej żywności.

Krok 5:

Zainteresuj się wartościami procentowymi błonnika, witaminy A i C, wapnia oraz żelaza. Są to bardzo zdrowe składniki diety, których nie znajdziesz dużo w niezdrowej żywności, zaś ich zawartość w żywności na poziomie 5% lub mniejsza uważana jest za bardzo niską. Aby produkt można było nazwać wartościowym dla organizmu, musi on zawierać minimum 20% wymienionych powyżej witamin i minerałów. Zwracaj również uwagę na fakt, iż niektóre produkty zawierają więcej tylko jednego składnika, np. witaminy C, zaś inne mniejszą ilość

Krok 6:

Zwracaj uwagę na ilość cukru w produktach. Niezdrowa żywność zwykle ma bardzo wysoką zawartość cukru. Owoce zawierają duże ilości naturalnych cukrów, o których występowaniu producenci nawet nie informują. Na etykiecie znajdziesz jednak informacje o zawartości cukrów prostych oraz złożonych. W codziennym jadłospisie węglowodany dostarczają około 50 – 70 procent energii, jednak należy mieć na uwadze, że ilość kalorii z cukrów łatwo przyswajalnych (mono – i disacharydów) nie powinna przekraczać 15-25 procent całkowitego spożycia węglowodanów, z czego większość powinny stanowić cukry proste naturalnie zwarte w żywności np. w owocach (glukoza, fruktoza).

Krok 7:

Zawsze czytaj listę składników. Pierwszy składnik z reguły występuje w największej ilości, choć producenci mogą próbować ukryć duże zawartości cukru i tłuszczów podając je na samym końcu spisu składników. Jeśli w produkcie, który chcesz kupić, występuje duża ilość cukrów, tłuszczów oraz soli, powinieneś z niego zrezygnować, ponieważ ten produkt nie jest zdrowy.

Krok 8:

Unikaj produktów z dużą ilością konserwantów, polepszaczy, emulgatorów, spulchniaczy oraz innych tego typu wynalazków XX wieku. Niektóre z nich mogą wywołać alergie pokarmowe oraz zmiany skórne, inne zaś przyjmowane przez dłuższy okres czasu zaburzają pracę kubków smakowych oraz zmieniają spostrzeżenia mózgu w obrębie procesu jedzenia. Pamiętaj, że im mniej składników zawiera produkt, tym jest on bardziej zdrowy dla twojego organizmu. W tym konkretnym przypadku mniej znaczy więcej!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.